Obala Kulina bana 9 | Blagajna:+387 33 221 682 | almir.boxoffice.nps@gmail.com

Objavljeni konkursi za imenovanje umjetničkih direktora Drame, Opere i Baleta

Objavljeni konkursi za imenovanje umjetničkih direktora Drame, Opere i Baleta

NARODNO POZORIŠTE SARAJEVO: OBJAVLJENI KONKURSI ZA IMENOVANJE UMJETNIČKIH DIREKTORA DRAME, OPERE I BALETA

Nakon višegodišnjeg odsustva umjetničkih direktora Drame, Opere i Baleta, novi menadžment Narodnog pozorišta Sarajevo, u dogovoru sa Ministarstvom kulture i sporta KS i Vladom Kantona Sarajevo, današnjom objavom konkursa za imenovanje direktora umjetničkih jedinica, stvara preduslov koji se odnosi na stabiliziranje umjetničke produkcije.

Budući direktori umjetničkih jedinica na čelu sa upravom NPS imat će zadatak podizanja umjetničke produkcije, planiranja repertoarske politike i stvaranja artističkih timova, te izlazak na regionalnu  i međunarodnu scenu kao i prisustvo na renomiranim festivalima.

Direktor Narodnog pozorišta Dino Mustafić ovim povodom je izjavio: „Teatar je kolektivni čin koji mora biti jedinstveni organizam. Na osnovu sprovođenja konkursa imamo priliku da odredimo estetske smjernice budućeg repertoara koji ima ambiciju da ovaj hram kulture pretvori u umjetničko jezgro grada i države koje će okupiti najeminentnije autore iz BiH, regiona i inostranstva. Sve činimo da u ovim okolnostima pandemije vratimo pozorište u život, pomenuti konkursi, obnova ansambala, tehnička rekonstrukcija jesu uvjeti reforme ove najstarije teatarske kuće u Sarajevu.”

 

Foto: Destination Sarajevo