Obala Kulina bana 9 | Blagajna:+387 33 221 682 | almir.boxoffice.nps@gmail.com

Održana konstituirajuća sjednica Umjetničkog savjeta NPS: Izabran predsjednik i članovi

Održana konstituirajuća sjednica Umjetničkog savjeta NPS: Izabran predsjednik i članovi

 

ODRŽANA KONSTITUIRAJUĆA SJEDNICA UMJETNIČKOG SAVJETA NPS: IZABRAN PREDSJEDNIK I ČLANOVI

 

Danas je održana konstituirajuća sjednica Umjetničkog savjeta Narodnog pozorišta Sarajevo. Za predsjednika Umjetničkog savjeta NPS izabran je Josip Pejaković Prvak Drame Narodnog pozorišta, koji je rođen u Travniku 1948., gdje je pohađao osnovno i srednje obrazovanje. U Sarajevu je završio Dramski studio u klasi Kaće Dorić i Josipa Lešića. Diplomirao ulogom Tuzenbaha u predstavi Tri sestre Čehova i ulogom Filtosa u Koncertu u  jajetu Arbala, u režiji Kaće Dorić. Od 1969. stipendista je Narodnog pozorišta Sarajevo, gdje je od 1970. bio u stalnom angažmanu. U svojoj plodnoj umjetničkoj karijeri ostvario je veliki broj uloga, a dobitnik je i brojnih nagrada.

Ostali članovi Umjetničkog savjeta su: Minka Kamberović, Ivica Šarić, Darko Lukić, Adema Pljevljak Krehić, Ejla Bavčić i Tamara Ljubičić.

Minka Kamberovović bila je primabalerina Narodnog pozorišta Sarajevo. Dobitnica Šestoaprilske nagrade grada Sarajeva. Dva puta nagrađivana u Ljubljani za balete: Sokolj i Mirusa te Adam i Eva. Povratkom sa specijalizacije iz St.Petesburga, pored svoje scenske karijere, obnavlja rad baletskog studija pri Narodnom pozorištu Sarajevo, u kome je dugi niz godina radila kao šef i pedagog.

Ivica Šarić je rođen u Kraljevoj Sutjesci. Srednje muzičko obrazovanje stekao je u Sarajevu, gdje je i diplomirao solo pjevanje na Muzičkoj akademiji u klasi profesorice Brune Špiler. Godine 1974. postaje stalni član Opere Narodnog pozorišta u Sarajevu, nastupajući od samog početka u manjim basovskim ulogama u  većini predstava tadašnjeg opernog repertoara. Angažiran kao solista sarajevske Opere, uspješnim interpretacijama prvog faha basovskog repertoara, kako u matičnoj kući, tako i kao gost opernih kuća svih glazbenih centara u bivšoj Jugoslaviji, stiče status Prvaka Opere NPS.

Prof. dr. sc. Darko Lukić, rođen 1962. godine, teatrolog, pisac, mentor, trener i konzultant. Diplomirao je komparativnu književnost, filozofiju i teatrologiju na Filozofskom fakultetu u Sarajevu, magistrirao dramaturgiju na  Fakultetu dramskih umetnosti Univerziteta Umetnosti u Beogradu, a doktorirao znanosti o umjetnosti – teatrologiju na Filozofskom fakultetu u Zagrebu. Preddoktorski istraživački studij završio je na Tisch School of the Arts New York University kao Fulbrightov stipendist, a diplomirao je i kulturni menadžment na Europskoj akademiji za kulturu i menadžment u Salzburgu. Stručno se usavršavao na Institutu za kazališnu antropologiju Sveučilišta u Copenhagenu, te kao stipendist francuskog Ministarstva kulture u rezidenciji Le Chertreuse u Avignonu i kao stipendist The British Councila u kazalištu Royal Court u Londonu. Bio je glavni urednik monografije Sarajevski balet 1950 – 1990. . Od 2018. živi u Njemačkoj odakle kao neovisni stručnjak radi u području umjetničkog obrazovanja i kulturne proizvodnje. Ekspert je u multidisciplinarnom ekspertnom timu za gradnju kapaciteta Kulturnih prijestolnica Europe.

Adema Pljevljak Krehić je solistica sarajevske Opere. Rođena je u Sarajevu, gdje je diplomirala na Muzičkoj akademiji, u klasi prof. Paše Gackić, u čijoj je klasi trenutno i viši asistent. 1998. odlazi na postdiplomski studij na Universität für Musik und Darstellende kunst

Graz u Austriji, a zatim i u Italiju. Dobitnica je druge nagrade na Internacionalnom takmičenju sakralne muzike u Rimu 2002. Nastupala je na brojnim koncertima u zemlji i van granica BiH.

.
Ejla Bavčić Prvakinja je Drame Narodnog pozorišta. Diplomirala 1998. godine na Akademiji scenskih umjetnosti u Sarajevu, Odsjek gluma. U stalnom je angažmanu Drame Narodnog pozorišta Sarajevo od 1998.  Od 2005. do 2007. je radila na Akademiji scenskih umjetnosti u Sarajevu kao saradnica iz prakse na predmetu Govor. Dobitnica je domaćih i regionalnih nagrada za ostvarene uloge.

Tamara Ljubičić, je rođena 19. 2.1990. godine u Novom Sadu. Osnovnu i srednju baletsku školu završila je 2008. godine u Baletskoj školi Novi Sad u klasi Biljane Njegovan. Iste godine angažovana je u Baletu Srpskog narodnog pozorišta. Godinu dana kasnije dobiva angažman u ansamblu Baleta Narodnog pozorišta Sarajevo, a od 2016. godine je prva solistica Baleta. Sarađuje sa istaknutim domaćim, ali i gostujućim koreografima poput Vasilija Medvedeva, Davidea Bombane, Edwarda Cluga, Dinka Bogdanića i mnogih drugih.

Novoizabrani direktor NPS Dino Mustafić iznio je estetske i programske smjernice budućeg rada Narodnog pozorišta u godini kada se obilježava veliki jubilej sto godina rada i djelovanja Pozorišta, a cjelokupni program za umjetničku sezonu 2021/22 bit će obznanjen u oktobru mjesecu.

Umjetnički savjet zajedno sa umjetničkim direktorima pokušati će raditi na poboljšanju produkcije Kuće na Obali.