Obala Kulina bana 9 | Blagajna:+387 33 221 682 | almir.boxoffice.nps@gmail.com

Održana press – konferencija povodom premijere baleta „Panta rhei“

Održana press – konferencija povodom premijere baleta „Panta rhei“

ODRŽANA PRESS – KONFERENCIJA POVODOM PREMIJERE BALETA PANTA RHEI

Danas je u Narodnom pozorištu Sarajevo održana press – konferencija povodom premijere baleta „Panta rhei“ za koji koreografiju i režiju potpisuje Belma Čečo Bakrač. Premijera je zakazana za srijedu. 30. 3.  u 19.30 sati, a prva repriza na repertoaru je dan poslije, 31. 3. u istom terminu.

Na press – konferenciji su, osim direktora Narodnog pozorišta Sarajevo Dine Mustafića i umjetničkog direktora Baleta Evgenija Gaponka,  govorili predstavnici i predstavnice autorskog i umjetničkog tima.

Direktor Narodnog pozorišta Sarajevo Dino Mustafić, između ostalog je rekao: „Ova baletna premijera znakovitog naslova dolazi u vrijeme kada možda, čak i prvi put, u historiju nemamo nikakvu ideju oko budućnosti pa čak i nekih temeljnih stvari.“

„Ova predstava pokušava o tome razmišljati kroz scenski pokret, baletni ples kao umjetničko polje koje pruža slobodu. Treba se prepustiti umjetničkoj ekspresiji, atmosferi ove predstave, duhovnom osjećaju kojim nas samo ples može počastiti. Umjetnost baleta je sigurno utočište misli, a bez toga se teško živi“ – dodaje Mustafić.

„ Panta rhei je baletski triptih zasnovan na neoklasičnom stilu i savremenom plesnom pokretu. Predstava govori o traganju današnjeg čovjeka za iskonskim vrednotama života i pokušaju pronalaska vlastite sreće. Pogubljen u mnoštvu sumnjivih informacija i pogrešnih putokaza on luta bespućima vlastite zablude. Čudnovate raskrsnice, magični putevi, paradoksalni izazovi „Novog doba“, ostavljaju čovjeka samog u borbi da pronađe „svjetlo“ i smisao svog postojanja. Inspirativna muzika kompozitora Ludovica Einaudija, Tonija Toplana i Svjetlane Bukvich u koreografsko-režijskom konceptu donosi putovanje kroz vrijeme i to od nostalgične prošlosti preko neizvjesne sadašnjosti do tmurne budućnosti. I upravo taj vremeplov je ta nepovratna kategorija koja teče, prolazi pored nas, a da je često nismo ni svjesni sve do trenutka dok se ne pogledamo u ogledalo i vidimo naše sjenke iz prošlosti. U vječnom čekanju boljeg života i u konačnici, odlaska u „obećanu“ zemlju, današnji čovjek postaje apatrid koji nikom nije potreban“ – rekla je, između ostalog, koreografkinja i rediteljica Belma Čečo Bakrač.

Osim njih, na press-konferenciji su govorili kompozitor Toni Toplan kao i kompozitorica Svjetlana Bukvić, kostimografkinja Amna Kunovac – Zekić, scenografkinja Marijela Hašimbegović kao i solistica Baleta NPS, Tamara Ljubičić i članica baletnog ansambla NPS Selma Efendić koja će ostvariti prvu solističku ulogu.