Obala Kulina bana 9 | Blagajna:+387 33 221 682 | almir.boxoffice.nps@gmail.com

Održana press – konferencija povodom premijere  baleta „Posljednja noć – Šeherzada“

Održana press – konferencija povodom premijere  baleta „Posljednja noć – Šeherzada“

ODRŽANA PRESS – KONFERENCIJA POVODOM PREMIJERE  BALETA POSLJEDNJA NOĆ – ŠEHERZADA

Danas, 25. maja u 11 sati, održana je press – konferencija povodom premijere  baleta „Posljednja noć – Šeherzada“.

Na press – konferenciji su govorili: Dino Mustafić, direktor Narodnog pozorišta Sarajevo, Evgeny Gaponko umjetnički direktor Baleta, Vesna Orlić, koreografkinja i rediteljica, Sergii Kryvokon, prvak Ukrajinskog nacionalnog baleta koji će igrati ulogu Sultana Šahrijara, Tamara Ljubičić, solistica Baleta Narodnog pozorišta Sarajevo, baletan Ivan Salonski i balerina Ana Kuzmanović.

Treća baletna premijera u ovoj sezoni, baletni diptih “Posljednja noć – Šeherzada“ planirana je za četvrtak 26. maj u 19.30 sati.

Koreografiju i režiju potpisuje eminentna baletna majstorica Vesna Orlić koja je u ovoj  cjelovečernjoj predstavi koristila muziku dvojicce znamenitih ruskih komnpozitora 19. stoljeća.

Fragment iz baleta „Posljednja noć“, čiji je autor Aram Hačaturjan, prvi je dio ove baletne predstave.

U drugom dijelu gledat ćemo i slušati čuveni balet „Šeherzada“ koji je komponovao čuveni Nikolaj Rimski – Korsakov. Balet „Šeherzada“ je prvi put na sceni Narodnog pozorišta Sarajevo izveden  25. septembra 1968. godine.

Orkestrom Sarajevske filharmonije, koji će podariti svoj zvučni kvalitet baletnom dešavanju na sceni, dirigovat će maestra Samra Gulamović.

Izuzetno mi je drago što sam pozvana u Sarajevo, gdje sam započela karijeru kao mlada balerina,  da budem dio značajnog  jubileja – stogodišnjice postojanja NPS,  postavkom baleta Posljednja noć / Šeherzada.

Kako mi je ovaj čarobni grad ostao u sjećanju kao multikulturalni ambijent na razmeđi Istoka i Zapada, u kome se prepliću tradicionalno i moderno, vizuelna raskoš i orijentalni mirisi, simfonijska suita Šeherzada bio mi je logičan izbor i inspiracija za koreografiju u kojoj dominira svevremena priča o ljubavi, prevari, izdaji, mržnji, nasilju, osveti i smrti.

Kooperativnost, visoka motivacija, entuzijazam i otvorenost prema inovacijama, ali i simbolika legendarne heroine koja je vijekovima bila simbol umjetnosti pripovijedanja, dala mi je ideju da spojim dramske i plesne elemente i tako u potpunosti iskoristim kreativni potencijal ansambla.“ –  rekla je, između ostalog, Vesna Orlić.

 

Nakon premijere u četvrtak 26. maja, prva repriza je najavljena za petak 27. maj 2022. u 19.30 sati.

Rezervaciju ulaznica možete izvršiti online na www.nps.ba ili putem email-a: boxoffice.nps@gmail.com.

Radno vrijeme blagajne svakim radnim danom od 9:00 do 15:00 sati. Na dan izvođenja predstave u dva termina od 9:00-11:30 i 15:30-19:30 sati.