Obala Kulina bana 9 | Blagajna:+387 33 221 682 | almir.boxoffice.nps@gmail.com

Održana press-konferencija povodom premijere dramske predstave “Protekcija”   

Održana press-konferencija povodom premijere dramske predstave “Protekcija”   

ODRŽANA PRESS – KONFERENCIJA POVODOM PREMIJERE DRAMSKE PREDSTAVE “PROTEKCIJA”   

Danas je, povodom dramske premijere  “Protekcija”, rađene po tekstu Branislava Nušića, u režiji Kokana Mladenovića, održana press – konferencija u Bijelom salonu Narodnog pozorišta Sarajevo. Predstavnicama i predstavnicima medija obratili su se: direktor pozorišta Dino Mustafić, reditelj predstave Kokan Mladenović, Prvaci drame Mirvad Kurić i Aleksandar Seksan, glumice Amra Kapidžić i Merima LepićRedžepović  i glumac Dino Bajrović.

Mustafić je istakao kako razloga da se igraju Nušićevi komadi ima i više nego dovoljno, a posebno u Sarajevu. Nušić je bio jedan od pozorišnih upravnika i ostavio značajan trag u radu ove kuće, ne samo po svojim tekstovima već i režiji, a njegovi tekstovi su  uvijek akutelni, potcrtao je Mustafić.

Mladenović izdvaja, kako gotovo da i nema razlike od prvog izvođenja ovog naslova na sceni Narodnog pozorišta u Sarajevu u odnosu na vrijeme u kojem živimo, a u kontekstu afera i problema svakodnevnice na koje je Nušić ukazivao. Razlika je samo u pozorišnoj estetici jer se pozorište u mnogome promijenilo.

Podsjećamo, Nušićeva “Protekcija”, na sceni Narodnog pozorišta Sarajevo prvi put je izvedena 23. 10. 1921.  godine u režiji Nikole Hajduškovića i upravo se za ovaj datum i ovu predstavu veže  zvanični početak rada Kuće na Obali.

Premijera predstave “Protekcija” u režiji Kokana Mladenovića, prema adaptiranom tekstu Milene Bogavac, koja je i autorica songova, planirana je za četvrtak, 21. oktobar u 19.30 sati.

Kompozitorica je Irena Popović Dragović, dramaturgiju potpisuje Džejna Hodžić, saradnica za scenski pokret je Amila Terzimehić, scenografkinja MarijelaHašimbegović, dok je za kostime zadužena Lejla Hodžić.

U predstavi igraju: Ermin Sijamija, Belma Salkunić, Amina Begović, Aleksandar Seksan, Amra Kapidžić, Merima LepićRedžepović, Dino Bajrović, Mirvad Kurić, Mona Muratović, Aldin Omerović, Emina Muftić, Amar Čustović i Mak Čengić Muzičari  su: Naomi Druškić, Lucija Mesarek  i Dario Kos.

Reprize su na repertoaru u petak i subotu, 22. i 23. oktobra u 19.30 sati.