Obala Kulina bana 9 | Blagajna:+387 33 221 682 | almir.boxoffice.nps@gmail.com

Održana press-konferencija povodom premijere operete „Mala Floramye“

Održana press-konferencija povodom premijere operete „Mala Floramye“

ODRŽANA PRESS-KONFERENCIJA POVODOM PREMIJERE OPERETE „MALA FLORAMYE“

Obavještavamo vas da je press-konferencija povodom premijere operete Ive Tijardovića „Mala Floramye“ u režijskoj postavci Ivana Lea Leme održana danas  u 11 sati, u pozorišnom foajeu.

Na press-konferenciji, pristunima su se obratili direktor Narodnog pozorišta Sarajevo Dino Mustafić, umjetnički direktor Opere Leonardo Šarić, reditelj Ivan Leo Lemo,  dirigent Dario Vučić, koreografkinja Belma Čečo Bakrač, prvakinja Opere Aida Čorbadžić, solistica Melisa Hajrulahović Tomić, solista Opere Jasmin Bašić, te članovi hora Opere Ileš Bečei, Željka Katavić – Pilj i Dejan Kajević.

„Premijera operete “Mala Floramye” koja je zakazana za 4. februar mogla bi najaviti i neka nova bolja vremena„ – kazao je direktor Narodnog pozorišta Sarajevo Dino Mustafić, naglasivši da je riječ o produkciji koja je zaustavljena zbog početka „lockdown-a„ kada je prvobitno bila planirana još za 2020. godinu.

– Radi se o kultnoj opereti koja je imala dvije izvedbe u Narodnom pozorištu, a ovo je treća, i koja je sudeći po reakcijama publike bila pozorišni hit što je uvijek punio sale – kazao je Mustafić.

Umjetnički direktor Opere Narodnog pozorišta Leonardo Šarić izrazio je zadovoljstvo budućom premijerom te odao priznanje svim učesnicima.

Reditelj predstave, gost iz Splita,  Ivan Leo Lemo, govoreći o sarajevskoj postavci “Male Floramye” koja je tipična vječna priča o ljubavi ali i svojevrstan zaštitni znak Splita, istakao je da se na ovaj način spajaju i dva grada te da i “Mala Floramye” donosi malo ljeta, topline i rive u zimsku svakodnevicu i tmurne dane.

Nositeljica glavne uloge, utjelovljenje  Male Floramye, kako je nazvao reditelj Lemo, Aida Čorbadžić ocijenila je ovom prilikom da joj je ovo najznačajniji projekat na kojem je radila.

„Mislim da je ovo jedna velika prekretnica za sve nas. Sjajni režiser Lemo nekako nas je podsjetio, mene prije svega, zašto sam tu i koliko volim ovo što radim“ – kazala je Čorbadžić, koja je između ostalog rekla da je tokom ove dvije godine koliko se čekalo na premijeru i sama sazrijevala.

Željka Katavić Pilj podvukla je da je zadovoljna što nakon dugogodišnjeg rada u pozorištu ima priliku pokazati šta sve može i šta sve zna.

– Beskrajno sam ponosna na sve ove ljude, na naše soliste, na ljude iz hora koji su se prihvatili svojih uloga i time zaokružili cijelu priču. Ljubav, kako kaže Mala Floramye, ostaje i ostaće, a publici želim da uživa i da se raduje – istaknula je Katavić-Pilj.

Dejan Kajević, sin poznatog opernog pjevača Sokrata Kajevića koji je također svojevremeno nastupio u ovoj opereti, navodi da se mnogi sjećaju Male Floramye,  i da se upravo ta hit predstava iz vremena njegovog oca još uvijek  glorifikuje.

– Hoću da kažem publici, medijima, da date priliku ovoj maloj Floramye da izađe u ovoj produkciji, da se ne gledaju greške, jer idemo dalje. Zovemo novu publiku, mi gradimo neki novi stil. Dajte nam priliku, mi smo uradili sve zaista što smo mogli uraditi u ovim vremenima – kazao Kajević.

Opereta u tri čina “Mala Floramye” po libretu Ive Tijardovića praizvedbu je imala 14. januara  1926. godine u Splitu, a svoj novi život će početi sutrašnjom premijerom u 19.30 sati na sceni Narodnog pozorišta Sarajevo.

Foto: Admir Kuburović Tesla, Radiosarajevo.ba