Obala Kulina bana 9 | Blagajna:+387 33 221 682 | almir.boxoffice.nps@gmail.com

Održana press-konferencija u Narodnom pozorištu Sarajevo

Održana press-konferencija u Narodnom pozorištu Sarajevo

Koc: Koncert povodom godišnjice osnivanja Republike Turske promovisat će i kulturne sličnosti sa BiH

 

Povodom 96. godišnjice osnivanja Republike Turske, u organizaciji Turske ambasade iz BiH i Narodnog pozorišta Sarajevo, sutra s početkom u 20 sati, na sceni Hrama kulture na Obali, bit će upriličen koncert “Muzičko putovanje kroz kulture”.

Na koncertu se očekuju brojne zvanice iz javnog života dvije prijateljske zemlje- Turske i BiH, koji će imati priliku da uživaju u muzičkom performansu proslavljenih turskih umjetnika Ruye Taner (pijanistica) i Dincera Ozera (perkusionist). Kao gostujući solisti, na sceni, pridružit će im se kolege iz BiH- Lejla Jusić (sopranistica) i Emir Nuhanović (klarinetist).

– Sretni smo zbog prilike da budemo počašćeni vrhunskim muzičkim projektom, u kojem glavne uloge imaju muzičari internacionalnih karijera. Umjetnost je najbolji način da se zbliže dvije kulture i narodi, a u našem slučaju da se očuva neraskidivo prijateljstvo- kazao je Izudin Bajrović, direktor Narodnog pozorišta Sarajevo.

Turski ambasador u BiH, Haldun Koc, naglasio je da događaji poput koncerta “Muzičko putovanje kroz kulture”, ima poseban značaj za odnose dvije zemalje.

– Naši cijenjeni umjetnici  bit će glavni akteri velikog muzičkog performansa uz podršku bosanskih umjetnika. Sutra ćemo, nadam se, uspješno pokazati da su kulturološke sličnosti naše dvije zemlje ono što treba da se promoviše. Saradnja i podrška koju smo dobili u realizaciji ovog projekta, lijep je pokazatelj bratskih veza koje postoje između naše dvije zemlje. Tvorac ideje za ovaj koncert je moja supruga Pinar, i zato njoj želim posebno zahvaliti na upornosti i istrajnosti da sve izvede do kraja. Obzirom i da je njeno porijeklo bosansko, najveća joj je želja da ojača vezu između BiH i Turske- istakao je Koc.

Pijanistica Ruye Taner iskazala je zahvalnost što će po četvrti put nastupati u BiH, pogotovo na koncertu koji slavi veliki datum u historiji njene domovine.

– Ovaj muzički projekat traje od 2012. godine, a nastao je na ideji spajanja istoka i zapada- istakla je Taner.

Njen kolega i saradnik Dincer Ozer dodao je da su odabrali repertoar u kojem se nalaze izbori klasične muzike i turske muzike, uz učešće bosanskih umjetnika.