Obala Kulina bana 9 | Blagajna:+387 33 221 682 | almir.boxoffice.nps@gmail.com

Održana press-konferencija u NPS povodom predstavljanja bogatog kulturnog programa kojim će biti obilježeno 30 godina od početka opsade Sarajeva

Održana press-konferencija u NPS povodom predstavljanja bogatog kulturnog programa kojim će biti obilježeno 30 godina od početka opsade Sarajeva

ODRŽANA PRESS-KONFERENCIJA U NPS POVODOM PREDSTAVLJANJA BOGATOG KULTURNOG PROGRAMA KOJIM ĆE BITI OBILJEŽENO 30 GODINA OD POČETKA OPSADE SARAJEVA

Na press-konferenciji koja je održana u foajeu Narodnog pozorišta Sarajevo predstavljen je bogat kulturni program kojim će biti obilježeno 30 godina od početka opsade Sarajeva. “Dani sjećanja – 30 godina od opsade Sarajeva” program je koji će Vlada Kantona Sarajevo i Ministarstvo kulture i sporta KS u saradnji sa kantonalnim institucijama kulture upriličiti u periodu od 4. do 9. aprila!

Kantonalni premijer Edin Forto (NS) je ocijenio da je godišnjica početka opsade aktuelnija nego ikada te je napomenuo da je važno institucionalno gajiti kulturu sjećanja.

Kantonalni ministar sporta i kulture Samir Avdić je ukazao da će se ovim odati počast i onima koji su dali svoje živote u odbrani Bosne i Hercegovine.
Direktor Narodnog pozorišta Sarajevo (NPS) Dino Mustafić je podsjetio da se glavni grad branio i, kako je naveo, intenzivnim kulturnim životom. Prema njegovim riječima, program obilježavanja godišnjice opsade je multimedijalnog karaktera.

Direktor Bosanskog kulturnog centra (BKC) Jasmin Duraković smatra da je riječ o kvalitetnom programu. Istakao je da će u BKC-u biti priređena izložba “Pravednici” čiji su autori fotograf Damir Šagolj i francuski novinar Remy Ourdan. Naveo da je ova izložba, za koju je kazao da je posvećena dobrima ljudima iz komšiluka tokom rata, premijeru imala u Francuskoj.

Direktor Sarajevske filharmonije Vedran Tuce je najavio da će na koncertu 4. aprila biti izvedeno i djelo ukrajinskog kompozitora Valentina Silvestrova “Molitva za Ukrajinu”. Ukazao je da će 9. aprila pod dirigentskom palicom Ranka Rihtmana biti izvedene kompozicije popularne muzike nastale prije posljednjeg rata u Sarajevu.
Osim spomenutih, u obilježavanju 30. godišnjice početka opsade učestvovat će i druge ustanove kulture.