Obala Kulina bana 9 | Blagajna:+387 33 221 682 | almir.boxoffice.nps@gmail.com

Održana press-konferencija u NPS povodom premijere opere “La boheme”

Održana press-konferencija u NPS povodom premijere opere “La boheme”

Održana press-konferencija u NPS povodom premijere opere “La boheme”

Adema Pljevljak Krehić istakla je da Opera ima dvije podjele te će tako i 25. marta biti zabilježena premijera, a ne repriza

Premijerna izvedba jedne od najpopularnijih opera “La Boheme” (“Boemi”) Giacoma Puccinija bit će održana 23. marta ove godine na sceni Narodnog pozorišta Sarajevo, a repriza dva dana poslije.
O predstojećoj premijeri govorili su na današnjoj konferenciji za medije v.d. umjetničkog direktora Opere Adema Pljevljak Krehić, režiser Ivan Leo Lemo, dirigent Dario Vučić te akteri predstave.

Adema Pljevljak Krehić istakla je da Opera ima dvije podjele te će tako i 25. marta biti zabilježena premijera, a ne repriza.

Mladi reditelj iz Splita Ivan Leo Lemo zadovoljan je što ima priliku da radi sa dvije podjele vrhunskih pjevača, umjetnika i glumaca.

– “Boemi” su opera u kojoj se pored odličnog pjevanja mora dobro i glumiti, jer ova opera ima i veliki dramski naboj. Ta ljubavna priča je jedna od najljepših ljubavnih priča ikada ispričanih, otpjevanih, napisanih – mišljenja je Lemo.

On ocjenjuje da su “Boemi” posvećeni jednoj subkulturi umjetnika koji su imali nekonvencionalan način života te koji su živjeli van malograđanskih, snobovskih obrazaca ponašanja.

– Imali su nešto novo što je kasnije u dvadesetom stoljeću postalo skoro pa dominantna pop kultura – ustvrdio je Lemo, dodavši da je ova opera bila progresivna i subverzivna u svoje vrijeme.

Govoreći o predstojećoj premijeri, reditelj Ivan Leo Lemo navodi da bi ova opera koja je “preseljena” u današnje vrijeme i koja ima “mladu podjelu” mogla privući i mlađu publiku.

On smatra da u svijetu i regiji opera nažalost gubi mlađu publiku.

– Šteta da je opera neki atavizam iz prošlih vremena. Da je to neka umjetnost iz bakine škrinje – rekao je, dodavši da se trudio ovu operu približiti svim generacijama.

Lemo je na kraju istaknuo, govoreći o ansamblu s kojim je radio, da je to odlična ekipa puna entuzijazma, zaigranosti, dobrih međusobnih odnosa.

– Bolji hor boljih ljudi ja u životu nisam vidio u svom skromnom iskustvu – ocijenio je on.

Dario Vučić naglašava zadovoljstvo saradnjom s rediteljem i ansamblom.

U operi će pjevati i glumiti: Amir Saračević/Stevan Karanac, Katarina Kikić/Vedrana Šimić, Marko Kalajanović/Marko Pantelić, Aida Čorbadžić/Melisa Hajrulahović-Tomić, Nebojša Babić/Erol Ramadanović, Ivan Šarić/Leonardo Šarić, Nedim Bašić, Dragan Pavlović, Ileš Bečei, Josip Katavić…

U predstavi učestvuju i Hor Opere Narodnog pozorišta, Balet Narodnog pozorišta i Orkestar Sarajevske filharmononije.

Scenografiju potpisuje Slaven Raos, a kostimografiju Irma Saje i Vanja Ciraj.

preuzeto sa: fokus.ba