Obala Kulina bana 9 | Blagajna:+387 33 221 682 | almir.boxoffice.nps@gmail.com

Održana press-konferencija u NPS povodom premijere opere “Seviljski berberin”

Održana press-konferencija u NPS povodom premijere opere “Seviljski berberin”

Održana press-konferencija u NPS povodom premijere opere “Seviljski berberin”

Sve spremno za spektakl: Seviljski berberin

Prije sedamdeset godina, 1948. na sceni Narodnog pozorišta Sarajevo prvi put je na scenu postavljena opera Seviljski brijač, najpopularnije djelo Gioachina Rossinija i jedan od najpoznatijih primjera za talijansku komičnu operu, operu buffa.

Od ovog decembra, popularnog “Seviljca” imat ćemo priliku slušati i gledati ponovo, uživati u veselim Rossinijevim melodijama, žovijalnim likovima i humorističnom libretu.

Obećavajuća podjela uloga bazirana je na kombinaciji domaćih solista i gostujućih pjevača iz Slovenije, Bugarske i Italije, uz učešće Hora Opere NPS i orkestra Sarajevske filharmonije. Riječ je o koprodukciji između Narodnog pozorišta Sarajevo i Ambasade Italije, zahvaljujući kojoj je za pripremu opere stigao autorski tim “Zero Positivo” koji potpisuje režiju, scenografiju, kostimografiju i dizajn svjetla.

Multinacionalna ekipa, kako ju je nazvao direktor NPS Izudin Bajrović, predstavljena je danas na konferenciji za medije. Svi dijele uvjerenje i nadu da će ova postavka Seviljskog brijača doživjeti dugovječnost na repertoaru.

“Ovo je jedna od najpoznatijih opera, a Rossini ju je skladao kao vrlo mlad. U vrijeme praizvedbe, 1815. godine, doživljena je kao inovativna. I mi smo se koristili inkvativnošću. Iznenadit ćete se koliko se puno radilo na igri svjetala. Htjeli smo postaviti operu tako što smo spojili umjetnike s dugogodišnjim iskustvom. Cilj koprodukcije je da napravimo nešto što će dugo ostati na repertoaru NPS. Nadamo se da će ova opera biti dragulj na repertoaru”, istaknuo je Nicola Minasi, ambasador Italije govoreći na današnjoj konferenciji za novinare.

Direktorica Opere NPS Adema Pljevljak ističe da je kompletna ekipa posvetila mnogo pažnje pripremema, bez obzira što je rad s redateljem i dirigentom bio ograničen samo na tri sedmice. Ističe da su priliku u raspodjeli uloga, dobili i mladi solisti čije vrijeme tek dolazi, te da prisustvo mladih budi nadu da Opera ima budućnost.

Dirigent Giovanni di Stefano zahvalio se svima u ime grupe Zero Positivo, i pojasnio o kakvom se umjetničkom kolketivu radi:

“Grupa je nastala 2000. godine kao skup od osam umjetnika koji su željeli raditi na zajedničkim projektima i idejama. Svi umjetnici imaju iskustvo na međunarodnim teatarskim scenama. Naziv grupe odnosi se na krvnu grupu 0+ koju svako može primiti. Definiramo se kao grupa koja traga za teatarskim prostorima drugačijim od onih tradicionalnih”, pojasnio je.

Traganje za inovacijom, bez da se naruši najbolje od tradicije, odlika je i ove postavke. Inače, dirigent i redatelj surađivali su na ovoj istoj operi i prije 20 godina, no ova sarajevska postavka predstavlja njihov nastavak suradnje.

Rezidentni dirigent Dario Vučić zahvalio je ambasadi Italije na sudjelovanju u projektu, te predstavio i prevodiova libreta i inspicijenta Muhameda El-Mordeha. Novinarima se predstavila i Zana Stanišlovska koja će pjevati vodeću žensku ulogu Rosine (u alternaciji sa gošćom iz Italije Aloisom Aisenberg). Gost iz Bugarske, Geo Chobanov, bas koji pjeva ulogu Dr. Bartola, izjavio je da je naprosto “ganut fantastičnum teatrom i svime što sam našao ovom divnom gradu”.

Na premijeri će mnoge oči i uši biti uprte u Marka Kalajanovića, solistu sarajevske Opere, koji će pjevati naslovnu ulogu Figara, jednu od najpoznatijih baritonskih uloga u muzičkoj literaturi.

“Figaro je jedan od najvećih izazova, vokalno i glumački najzahtjevnija uloga. U pripremama sam koristio sva svoja znanja koja sam do sada stekao. To je izuzetno vrcava, razigrana i snažna uloga koja objedinjuje kompletnu operu. Pozivam publiku da dođu u pozorište 6. ili 8. decembra i da doživi ovu sjajnu predstavu”, rekao je Kalajanović.

 

Premijera je najavljena za četvrtak 6. decembar a prva repriza za subotu 8. decembra u 19:30 sati.

Posebno zahvale upučujemo mr.sci. Mithatu Hubijaru predsjedniku  Turističke zajednice Kantona Sarajevo, našim sponzorima BH Telecomu, Addiko banci, Sarajevskoj pivari.

 

preuzeto sa: radiosarajevo.ba