Obala Kulina bana 9 | Blagajna:+387 33 221 682 | almir.boxoffice.nps@gmail.com

Održana press-konferencija u NPS povodom predstavljanja programa umjetničke sezone 2018/19.

Održana press-konferencija u NPS povodom predstavljanja programa umjetničke sezone 2018/19.

 

 

Održana press-konferencija u NPS povodom predstavljanja programa umjetničke sezone 2018/19.

Danas je u “Bijelom salonu”  Narodnog pozorišta Sarajevo održana press-konferencija povodom svečanog otvaranja umjetničke sezone 2018/19.

Prisutnim novinarima su se obratili Izudin Bajrović,  v. d. direktor  NPS, Adema Pljevljak – Krehić, v. d. umjetničkog direktora Opere NPS,  Ermin Sijamija,  v. d. umjetničkog direktora Drame  NPS i Belma Čečo – Bakrač, v. d.  umjetničkog direktora  Baleta NPS.

“Pokušavamo ostvariti našu misiju i nadamo se da će publika posjećivati i s uživanjem pratiti naš rad. Pred nama je težak zadatak, jer moramo biti odgovorni prema onom što radimo i plasiramo publici”, rekao je Bajrović.

Dodao je da će Narodno pozorište Sarajevo od 19. do 26. septembra ugostiti Balet Fest Sarajevo. U saradnji s Ambasadom SAD-a u Narodnom pozorištu Sarajevo će 28. septembra biti upriličena premijera mjuzikla “Dvadeset peto takmičenje u spelovanju u okrugu Putnam”.

Umjetnička direktorica Opere Adema Pljevljak-Krehić rekla je kako je ansambl koji samostalno nosi sve velike naslove velika stvar za BiH. Najavila je i da će 6. decembra u saradnji s Ambasadom Italije u BiH na sceni Narodnog pozorišta premijerno biti izvedena opera “Seviljski berberin”. Osim toga, publika će imati priliku pogledati predstave iz repriznog repertoara Opere NPS.

V. d. umjetničke direktorice Baleta Belma Čečo Bakrač rekla je kako će publika u ovoj umjetničkoj sezoni imati priliku pogledati dva nova naslova.

“Trudili smo se očuvati balans između onog što je naša tradicija u baletu i klasika te pratiti tokove moderne i savremenog pokreta. Ove sezone je na sceni NPS 10. novembra planirana praizvedba baleta ‘Okovani Prometej’ na kojem ćemo sarađivati sa Sarajevskom filharmonijom. Povodom Međunarodnog dana plesa, 29. aprila, premijerno će biti izveden balet ‘Uspavana ljepotica’ u koreografiji i režiji Dinka Bogdanića”, rekla je Čečo Bakrač dodajući da će publika moći uživati i u repriznom repertoaru prošlogodišnjih naslova.

V. d. umjetničkog direktora Drame NPS Ermin Sijamija rekao je kako će 27. oktobra biti upriličena premijera predstave “Gazi Husrev-beže ili: Bukagije” Džemaludina Latića.

“Ta predstava je u pripremi i nadamo se da će temom i kvalitetom opravdati našu odluku da se pozabavimo tim komadom. U januaru počinjemo rad na predstavi ‘Kavkaski put kredom’ Bertolta Brechta, a u maju je planirana premijera predstave koju će prema romanu ‘Snijeg’ Orhana Pamuka režirati Dino Mustafić”, rekao je Sijamija.

određeni djelovi teksta preuzeti sa: klix.ba