Obala Kulina bana 9 | Blagajna:+387 33 221 682 | almir.boxoffice.nps@gmail.com

Opereta “Kneginja čardaša

Opereta “Kneginja čardaša

Na kraju smo umjetničke sezone 2016/2017. koju smo počeli Operom Gala, centralnim događajem proslave jubileja 70 godina postojanja Opere Narodnog pozorišta. Bio je to „koncert za pamćenje“, trenutak  koji će ostati zabilježen u historiji kao vrijeme u kojem smo slavili opernu umjetnost, društveni događaj od najvećeg kulturnog značaja za naše pozorište, naš grad Sarajevo i našu državu Bosnu i Hercegovinu. Sedamdeset godina kvalitetnog umjetničkog rada obavezuje da kontinuitet rada Opere ostane dosljedan svojoj misiji i podizanju razine umjetničkih vrijednosti u novim projektima.

Simbolično, ovu uspješnu i plodnu umjetničku sezonu zatvaramo premijerom Opere Narodnog pozorišta, operetom Kneginja Čardaša koju predstavljamo u novom ruhu i ozračju nakon gotovo petnaest godina od posljednje izvedbe.

Vjerujemo da će publika uživati u ovoj veseloj opereti o zabranjenoj ljubavi, u prekrasnim arijama, atraktivnom plesu i zanimljivoj scenskoj igri. Sigurni smo da će biser muzičkog opusa Emmericha Kalmana, opereta Kneginja čardaša, u izvedbi solista i Hora Opere, članova ansambla Baleta i Drame NPS, te uz orkestralnu pratnju Sarajevske filharmonije, naći svoju publiku koja zna prepoznati visoke umjetničke vrijednosti operne umjetnosti i koja će, kao i uvijek, ansambl nagraditi „Aplauzom“. Taj posljednji aplauz će zatvoriti svečanu zavjesu u ovoj umjetničkoj sezoni, a mi ćemo raditi dalje na pripremama sezone koja je pred nama, trudeći se napraviti nove iskorake…

Našoj publici želimo da  se osjeća ispunjenom i zadovoljnom i vjerujemo da će u svojoj potrazi za lijepim obogatiti svoj duh nakon doživljaja koji će joj pružiti romantični svijet naše operete Kneginja čardaša.

Marijela Hašimbegović
direktorica Narodnog pozorišta Sarajevo


AMRA MEHIĆ, režiserka
Diplomirala režiju na Odsjeku multimedijalne režije Akademije scenskih umjetnosti u Sarajevu.
Posjeduje opsežna znanja i iskustva iz oblasti filma, teatra i televizije. Tokom sedmogodišnje profesionalne karijere sarađivala sa istaknutim profesionalcima iz regije i inostranstva.

Predsjednica je Udruženja producentske kuće Relative Pictures koja je producirala brojne domaće i inostrane dugometražne i kratkometražne uspješne filmske projekte, u kojima je i sama učestvovala kao asistent režije i kao reditelj. Od 2014. godine radi na Sarajevo Film Festivalu kao koordinatorica dokumentarnog takmičarskog programa. Kao profesionalna rediteljka u oblasti teatra pojavljuje se 2005. godine sa studentskom predstavom

Lud od Ljubavi (Kamerni teatar 55), a 2006. godine u produkciji Akademije scenskih umjetnosti režira  mjuzikl Sav taj Jazz (adaptacija Almir Imširević). Kao rediteljka učestvuje u teatarskom pokretu V-Day – globalni pokret za zaustavljanje nasilja nad ženama i djevojčicama u svijetu, sa predstavom Vaginini monolozi. Sarađivala je u svojstvu asistenta režije sa brojnim poznatim pozorišnim rediteljima iz regije među kojima su Gorčin Stojanović, Admir Glamočak, Srđan Vuletić i drugi.

DARIO VUČIĆ, dirigent

Rođen u Sarajevu, 1980. godine. Diplomirao (2003) i magistrirao (2006) na Muzičkoj akademiji u Sarajevu – Odsjek za kompoziciju i dirigiranje, smjer dirigiranje u klasi profesora mr. Julija Marića. Studirao je kompoziciju u klasama mr. Anđelke Bego Šimunić i dr. Dine Rešidbegovića. Usavršavao se u Baden bei Wien (Austrija) kod prof. Antonija Witta.

Radio je kao korepetitor i dirigent sa raznim vokalnim i instrumentalnim solistima i horovima.
Obavljao je dužnost šefa Hora Opere Narodnog pozorišta Sarajevo (2004-2009), gdje je istovremeno radio i kao korepetitor Baleta. Od 2009. je dirigent Opere NPS. Debitirao 2007. operetom Šišmiš J. Straussa u Hrvatskom narodnom kazalištu u Osijeku.

Na Muzičkoj akademiji u Sarajevu je od 2007. u zvanju asistenta – Odsjek za dirigiranje, te u zvanju višeg asistenta. Do sada je dirigirao Sarajevskom filharmonijom, Dubrovačkim simfonijskim orkestrom, Sinfoniettom Baden (Baden bei Wien – Austrija) Kamernim simfonijskim orkestrom Zenica, Opernim orkestrom Hrvatskog narodnog kazališta u Osijeku, Orkestrom Beogradske opere, Kamernim orkestrom 2007 – čiji je osnivač.
Od 1995. bio je orguljaš sarajevske Katedrale, a od 1996. do 2007. orguljaš katedralnog mješovitog hora Josip Stadler. Član je i osnivač Napretkovog trija Magis.

Obnašao dužnost dopredsjednika HKD Napredak od 2009. do 2012.
Prva premijera maestra Darija Vučića u Operi Narodnog pozorišta Sarajevo bila je izvedba opere Don Pasquale, 2009. godine.
Od jula 2011. do decembra 2013. obavljao funkciju direktora Narodnog pozorišta Sarajevo. U dva mandata bio je vršilac dužnosti umjetničkog direktora Opere NPS-a. Bio je stipendist HKD Napredak – Sarajevo.

Lica/Cast
LEOPOLD MARIA, KNEZ LIPPERT WEYLERSHEIM Leonardo Šarić/
Ivan Šarić
ANHILTE, NJEGOVA ŽENA Sanela Pepeljak/
Dajana Šegvić
EDWIN RONALD, NJIHOV SIN Ileš Bečei/
Goran Strgar
KONTESA STASI, KNEŽEVA NEĆAKINJA
Aida Čorbadžić

GROF BONI KANCSIANU Jasmin Bašić

SYLVA VARESCU Adema Pljevljak – Krehić/
Katarina Kikić
PORUČNIK EUGEN ROHNSDORFF Slaven Vidak/
Dejan Kajević
FERI PL. KEREKES Miodrag Trifunov
MIŠKA, GLAVNI KONOBAR Elvir Solak
CIGANSKI PRIMAŠ Arman Patak
LAKAJ Bruno Papišta

NOTAR KISS Nedim Bašić
Drama NPS
Balet NPS
Hor Opere NPS
ORKESTAR SARAJEVSKA FILHARMONIJE