Obala Kulina bana 9 | Blagajna:+387 33 221 682 | almir.boxoffice.nps@gmail.com

Otvoreno pismo direktora Narodnog pozorišta Sarajevo Dine Mustafića

Otvoreno pismo direktora Narodnog pozorišta Sarajevo Dine Mustafića

Poštovani u direkciji Susreta pozorišta/kazališta u Brčkom;

Primili smo oficijelnu informaciju sa vašeg emaila da je stručni žiri ovogodišnjeg festivala sa preostala dva člana dodijelio predstavi “To nikad nigdje nije bilo” nagradu „Zlatna statua vijećnice i grada Brčkog, većinom glasova” produkciji Narodnog pozorišta Sarajevo. U svoje lično ime kao autor predstave i direktor Narodnog pozorišta Sarajevo predložio sam još na početku festivalskog programa nakon naše izvedbe da ovogodišnji festival nema stručnu evaluaciju radi okolnosti koje su široj javnosti dobro poznate. Način na koji ste vi sa sajta festivala i na zvaničnoj press konferenciji komentarisali kritičke intonirane istupe naših koleginica i kolega pokazali su da najodgovorniji čelnici festivala imaju duboki prezir prema demokratskom dijalogu i neskriveno gađenje prema argumentima, posebno etičkim.

Vrlo sam uznemiren da su u bosanskohercegovačkom javnom i kulturnom prostoru pojedinci iz jednog teatarskog festivala sebi dali za pravo da bahatim jezikom i postupcima s pozicije moći kompromitiraju umjetnički događaj sa bogatom pozorišnom tradicijom u regionalnim okvirima. Želim da vjerujem kako bosanskohercegovački teatarski festivali jesu mjesto korektiva društva, korifeji manjinskih uvjerenja i prava, te prostor pluralizma i perspektive pogleda na svijet kroz umjetničku empatiju. Umjesto toga vaši postupci su promovirali kulturu nasilja sa kojim većina umjetnika/ica ne želi imati nikakvog dodira.
Činjenica da unatoč svemu, nagrade dodjeljujete kao da se uopšte ništa nije dogodilo, demonstrira potpunu ignoranciju festivala prema umjetnicama i umjetnicima koji sudjeluju, prema struci i prema javnosti. Zbog tolike oholosti kojom se, zapravo, jasno poručuje da festival nisu ni predstave ni kazalište/pozorište, nego njegova uprava i žiri, nagrada doslovno postaje uvredljiva za svakog ko i najmanje drži do elementarnog profesionalnog dostojanstva. Narodno pozorište Sarajevo neće i ne može prihvatiti nagradu ovogodišnjih 38 Susreta pozorišta/kazališta u Brčkom.

S poštovanjem,

Dino Mustafić, direktor Narodnog pozorišta u Sarajevu