Obala Kulina bana 9 | Blagajna:+387 33 221 682 | almir.boxoffice.nps@gmail.com

Početak marta u znaku komične opere „Prodana nevjesta“ i dramskih predstava „Car Edip“ i „Protekcija“

Početak marta u znaku komične opere „Prodana nevjesta“ i dramskih predstava „Car Edip“ i „Protekcija“

POČETAK MARTA U ZNAKU KOMIČNE OPERE PRODANA NEVJESTA I DRAMSKIH PREDSTAVA CAR EDIP I PROTEKCIJA

U četvrtak, 3. 3. 2022. godine sa početkom u 19:30 sati, na sceni Narodnog pozorišta bit će izvedena komična opera u tri čina „Prodana nesvjesta“ kompozitora Bedřicha Smetane, u režiji Jelene Bosančić, uz pratnju Sarajevske filharmonije kojom će dirigovati maestro Josip Šego.

Uloge će ostvariti: Marko Kalajanović, Zana Staniškovska, Katarina Kikić, Latif Močević, Amila Ravkić, Ileš Bečei, Amir Saračević, Ivan Šarić, Jasmin Bašić, Melisa Hajrulahović-Tomić i Dejan Kajević.

U predstavi učestvuju hor Opere Narodnog pozorišta Sarajevo, glumci i gimnastičari.

„Prodana nevjesta komična je opera u tri čina, koja je čest gost glazbenog repertoara europskih kazališta. Smetana se prihvatio libreta Karela Sabine i nastala je snažna narodna opera s jednostavnim tipiziranim likovima. Tradicija skupnog pučkog muziciranja i radost igre traje od uvodnog takta do finala. Iako prepuna elemenata češkog folklora zahtijeva jedno modernije čitanje. Radnja kao da pripada nekoj od filmskih formi (sitcom, sapunica…) koje kad gledamo znamo tko je dobar, a tko loš, te kako će se sve završiti. Sve je na neki način unaprijed određeno, predestinirano. Scenografija je filmski set tj. predimenzionirana filmska klapna koja dominira scenom, te nam pruža razne mogućnosti tumačenja prostora. Pojedini dijelovi opere snimaju se uživo, te publika biva uvučena u ambijent kino dvorane. Likovi su vješte komične bravure koje se nađu u zapletima šekspirijanskog tipa.“ (Jelena Bosančić)

Dramsku predstavi „Car Edip“ dramatičara Sofokla, u adaptaciji i režiji slovenačkog reditelja Diega De Bree pogledajte u petak, 4. 3. 2022. godine u 19:30 sati. Dramaturginja predstave je Džejna Hodžić, scenografiju potpisuje Diego De Brea, kostimograf je Blagoj Micevski.

U predstavi igraju: Izudin Bajrović, Mediha Musliović, Emir Fejzić, Dino Bajrović, Damir Čobo i Damir Mašić.

“Car Edip” je jedna od najznačajnijih antičkih grčka tragedija, prvi put izvedena oko 429. godine p.n.e. Pripada ciklusu triju tebanskih drama, kojem još pripadaju drame “Edip na Kolonu” i “Antigona”.

Dramska predstava “Car Edip” realizirana je u koprodukciji Narodnog pozorišta Sarajevo i Festivala MESS.

 

Uvijek aktuelnu Nušićevu „Protekciju“, u savremenom čitanju reditelja Kokana Mladenovića, publika će moći pogledati, u subotu 5. 3. 2022. godine u 19:30 sati. Adaptaciju teksta i songove potpisuje Milena Bogavac, kompozitorica je Irena Popović Dragović, dramaturginja Džejna Hodžić, saradnica za scenske pokrete Amila Terzimehić.

U predstavi igraju: Ermin Sijamija, Belma Salkunić, Amina Begović, Aleksandar Seksan, Amra Kapidžić, Merima Lepić Redžepović, Dino Bajrović, Mirvad Kurić, Mona Muratović, Aldin Omerović, Emina Muftić, Amar Čustović i Mak Čengić.

„Duboko verujem da bi Branislav Nušić, da je mogao da piše zajedno s nama, u potpunosti odobrio ovaj dramaturški postupak, jer neke vrste izmena čine da se sačuva sama suština jednog dramskog dela. A ona nije u tekstu izgovorenom sa scene, već u ideji koja se komunicira s publikom. Nadam se da će publika to umeti da prepozna, jer pozorište nije tu da nas zabavlja, već da postavi dijagnoze društvenih obolenja…A malo ko je bio bolji društveni dijagnostičar, od mog cenjenog kolege Branislava Nušića. Sto godina kasnije, njegova društvena dijagnoza ostala je ista. Promenili su se samo protokoli lečenja, odnosno: pozorišni jezik kojim se ta dijagnoza izražava.“ (Milena Bogavac)

 

Rezervaciju ulaznica možete izvršiti putem e-maila: boxoffice.nps@gmail.com ili putem web stranice: www.nps.ba.

Radno vrijeme blagajne svakim radnim danom od 9:00 do 15:00 sati.
Na dan izvođenja predstave u dva termina od 9:00 – 11:30 i 15:30 – 19:30 sati.