Obala Kulina bana 9 | Blagajna:+387 33 221 682 | almir.boxoffice.nps@gmail.com

Poruka u povodu Međunarodnog dana plesa

Poruka u povodu Međunarodnog dana plesa

Međunarodni dan plesa, 29. april 2019.

Svjetski dan plesa slavi se diljem svijeta od 1982. godine pod pokroviteljstvom UNESCO-a na inicijativu međunarodnog odbora za ples ITI, a povodom godišnjice rođenja Jean George Noverra, za kojeg se smatra da je inicijator modernog baleta. Namjera je poruke koja se svake godine odašilje diljem svijeta povodom Međunarodnog dana plesa da se slavi ples. 

Svake godine, odabire se značajan koreograf ili plesni umjetnik kako bi napisao ovu poruku koja se potom odašilje svijetom. Odabir umjetnika vrši osnivački odbor Svjetskog dana plesa – Međunarodni plesni odbor pri ITI, a u suradnji s organizacijom World Dance Allaince. Ove godine međunarodnu poruku potpisuje  plesačica i koreografkinja Karima Mansour iz Egipta.

Poruku u povodu Međunardnog dana plesa uputila je i  v. d.  umjetničke direktorica Baleta Narodnog pozorišta Sarajevo  mr. Belma Čečo Bakrač .

 

U POVODU MEĐUNARODNOG DANA PLESA, 29. APRILA 2019.

Autorica: mr.  Belma Čečo Bakrač

Od 1982. godine, svaki 29. april obilježavamo kao Međunarodni dan plesa, a u povodu rođenja začetnika modernog baleta Jean-Georgesa Noverrea. Iskreno želim da svi uložimo dodatni kreativni napor, znanje i vještine kako bismo učinili da ova jedinstvena umjetnost bude proslava života i ljubavi svaki dan. Nek se u plesu i igri utope svi nemiri i strepnje, i nek čista ljubav prema igri izrodi sreću i radost!

Svim plesačima želim da zadrže jedinstven plesački duh, njeguju čaroliju pokreta i scenskog iskaza kako bi svijet učinili ljepšim i ugodnijim mjestom. Želim da ne zaborave ko su, odakle su došli, zbog čega su odabrali ovaj čudesni poziv, da prigrle nove i drugačije ideje.

Od srca sve najljepše!

 

MEĐUNARODNA PORUKA

Karima Mansour, Egipat
plesačica, koreografkinja i učiteljica

U početku bijaše pokret… I još od osvita čovječanstva ples je bio snažno sredstvo izražavanja i slavlja.
Prikazi na muralima egipatskih faraona i do dana današnjeg nadahnjuju tvorce plesa. Plesom su se zazivali brojni bogovi i boginje plesa sa svime što predstavljaju značenjski i konceptualno, poput ravnoteže, iz koje proizlazi pravda, muzikalnost, ton, individualne i kosmičke svijesti i tako redom.

Jednom sam pročitala sljedeće: „U doba faraona smatralo se da ples uzdiže duh plesača, te publike sačinjene od gledalaca ili učesnika. Muzika i ples obraćaju se najuzvišenijim porivima čovječnosti te ujedno tješe u trenucima razočarenja i gubitaka u životu.“

Pokret je jezik kojim govorimo svi. Pokret je univerzalan jezik i pripada svima koji otvore svoja čula i poslušaju. Potrebno je slušati, slušati bez upadica, slušati bez prosuđivanja, slušati u tišini i dopustiti pokretu da prođe tijelom baš sada, jer je sve u nama i oko nas u pokretu, stalnom pokretu. Tada tijelo ne laže, jer sluša svoju istinu i iskazuje je.

Slušajući otkucaje svog srca možemo plesati ples života, koji zahtijeva pokret, pokretljivost i prilagodljivost, koreografiju u stalnoj mijeni.

U današnje doba kada su veza i povezanost preuzeli nova značenja, a naša se sposobnost za povezivanje nalazi na najnižim granama, ples ostaje najtraženija radnja koja nam pomaže da iznova uspostavimo tu izgubljenu vezu. Ples nas vraća korijenima, u kulturnom, ali i u najneposrednijem čulnom, ličnom, individualnom smislu, sve do srži i dubine srca, a ujedno nam omogućava da ostanemo društvene životinje. Jer upravo onda kada se povežemo sami sa sobom, kada osluhnemo svoj unutarnji ritam, mi zaista možemo uspostaviti vezu s drugima i komunicirati.

Ples je čin razmjenjivanja kultura, i ruši granice u prostoru inkluzije i jedinstva zahvaljujući neizgovorenom jeziku univerzalnosti.

Tijelo je instrument izraza, nosilac našeg glasa, naših misli, naših osjećaja, naše povijesti, našeg bića i postojanja, naših težnji da se izrazimo i povežemo putem pokreta.

Ples je prostor koji nam omogućava da se povežemo s istinom, a za to je potrebno tiho mjesto. Ples nam omogućava da se povežemo i osjećamo ispunjeno, a samo s tim osjećajem možemo pronaći mir uz koji dolazi tišina. U tišini čujemo, slušamo, govorimo, a kroz mir učimo plesati svoje istine i tada ples postaje bitan.

Pokret i ples nam omogućavaju da iz vertikalnog možemo preći u horizontalno, odozgo dolje i obrnuto. Pokret i ples čine da se haos može stvoriti i prerasporediti, a i ne mora. Pomoću plesa možemo stvoriti vlastite stvarnosti i kratkotrajne, prolazne trenutke jedan za drugim. Trenutke koji će nas ganuti i ostati nam u sjećanju, nadahnuti nas te promijeniti nas i druge za cijeli život. To je moć istinskog izraza, to je moć plesa.

Ples liječi. U plesu se susreće čovječanstvo.

Pozivam vas da probijemo granice, krize identiteta, nacionalizam i okvire. Oslobodimo se tih ograničenja i pronađimo pokret i zamah u tom univerzalnom jeziku. Pozivam vas sve da plešemo u ritmu otkucaja srca, u skladu s našom unutarnjom istinom, jer se u tim unutarnjim pokretima rađaju unutarnje revolucije, a tada nastaje prava promjena.