Obala Kulina bana 9 | Blagajna:+387 33 221 682 | almir.boxoffice.nps@gmail.com

Posebnim programom otvorena nova umjetnička sezona i najavljen dvogodišnji repertoar

Posebnim programom otvorena nova umjetnička sezona i najavljen dvogodišnji repertoar

 

POSEBNIM PROGRAMOM OTVORENA NOVA UMJETNIČKA SEZONA I NAJAVLJEN DVOGODIŠNJI REPERTOAR

Večeras je na velikoj sceni Narodnog pozorišta Sarajevo, posebnim programom svečano otvorena nova umjetnička sezona 2021/2022 ali i prvi put nakon četrdeset godina objavljen dvogodišnji repertoar.

Predstavljena je i poštanska markica s motivima Narodnog pozorišta koju je povodom stogodišnjice najveće teatarske kuće u BiH štampalo JP BH Pošte. Generalni direktor JP BH Pošte, Mirsad Mujić istakao je kako će  ovo samo intezivirati saradnju između njihove kompanije i Narodnog pozorišta Sarajevo te da im je zadovoljstvo i na taj simboličan način doprinijeti zajednici u kojoj živimo i osvijestiti značaj Narodnog pozorišta Sarajevo kao svojevrsnog simbola kulutrnog Sarajeva.

Direktor Narodnog pozorišta Sarajevo Dino Mustafić rekao je kako Narodno pozorište Sarajevo mora opravdati svoju ulogu centralne pozorišne kuće u zemlji, i kako  uprkos krizama s kojima se suočava i strahu od sistema koji urušava kulturu ipak treba raditi više nego ikada jer je pozorište opstajalo i najtežim vremenima, opstajalo i bavilo se najvažnijim pitanjima i otvaralo najbolnije rane. Također je naglasio kako će se kroz nove projekte koji će biti implementirani  u narednom periodu pozorište više približiti građankama i građanima kako Sarajeva,  tako   i cijele Bosne i Hercegovine, ali i intezivirati gostovanja kako u regiji tako i svijetu jer je internacionalizacija Narodnog pozorišta Sarajevo jedan od prioritetnih ciljeva.

Na večerašnjem događaju je i ministar kulture i sporta Kantona Sarajevo, Samir Avdić rekao kako prepoznaje važnost institucije Narodnog pozorišta Sarajevo, te kako stogodišnji jubilej treba u svima porbuditi odgovornost za očuvanje kulture ali podsjetiti nas na važna imena umjetnica i umjetnika koji su nas svojim djelovanjem zadužili i ostavili nam ovo što danas imamo.

Vedrana Božinović, novoimenovana umjetnička direktorica Drame istakla je kako je pred ansamblom Drame NPS mnogo posla i predstavila repertoar za dvije sezone, ističući kako je to što je prva žena na mjestu umjetničke direktorice ikada, obavezuje da upravo žene budu više zastupljene na kulturnoj sceni u BiH posebno na vodećim pozicijama pa tako najavila i da će neke od naslova u novim sezonama režirati upravo žene poput Mirjane Medojević i Selme Spahić. Neki od premijernih naslova koje je izdvojila su: Heda Gabler, Bordel Eden, Car Edip, Umjetnik u gladovanju.

Prisutnima se obratio i novoimenovani umjetnički direktor Opere, Leonardo Šarić koji je rekao kako je i pred ansamblom Opere težak zadatak ali kako je zadovoljstvo što premijernim naslovima povodom stote godišnjice Pozorišta i sedamdesetpete godišnjice Opere, mogu doprinijeti važnosti ovih jubileja.

Priprema za premijernu izvedbu Opere Prodana nevjesta već su u toku, režija je povjerena mladoj rediteljici i koreografkinji Jeleni Bosančić, a još neki od naslova su Mala Florami, Il Campanello.

Ispred direkcije Baleta obratio se Adnan Đindo kao i balet-majstorica Mia Jahić koji su rekli kako i pored kadrovskih problema i nedostataka balerina i baletnih igrača ipak nastoje producirati najbolje pa su od premijernih naslova najavili premijere baleta Žetva za koji se i  veže početak rada Baleta u okviru Narodnog pozorišta Sarajevo ali i naslove Šeherzada, Panta Rhei, La Syphilde.

Tokom događaja je predstavljen i novi vizuelni identitet Narodnog pozorišta Sarajevo koji potpisuje agencija „Fabrika“.