Obala Kulina bana 9 | Blagajna:+387 33 221 682 | almir.boxoffice.nps@gmail.com

Premijera dramske predstave „Car Edip“  u petak, 14. januara

Premijera dramske predstave „Car Edip“  u petak, 14. januara

PREMIJERA DRAMSKE PREDSTAVE „CAR EDIP“  U PETAK, 14. JANUARA

 Nakon što je, u oktobru 2021. godine, premijerno izvedena dramska predstava „Protekcija“, zatim u novembru operna premijera „Prodana nevjesta“, a potom u decembru premijera baleta „Žetva“ –  Narodno pozorište Sarajevo nastavlja sa premijerama. Drama Car Edip grčkog dramatičara Sofokla, u adaptaciji i režiji slovenačkog reditelja Diega de Bree novi je premijerni naslov na repertoaru najveće pozorišne kuće u Bosni i Hercegovini.

Predstava će premijerno biti izvedena u petak, 14. januara 2022. godine u 19.30 sati, a i ova premijera nastavak je realizacije cilja da ova umjetnička sezona bude jedna od najuspješnijih sezona u Narodnom pozorištu Sarajevo. Prva repriza je na repertoaru dan poslije, u subotu, 15. januara u 19.30 sati.

Dramaturginja predstave je Džejna Hodžić, scenografiju potpisuje Diego de Brea, kostimograf je Blagoj Micevski.

U predstavi igraju: Izudin Bajrović, Mediha Musliović, Slaven Vidak, Vedran Đekić, Emir Fejzić, Dino Bajrović, Damir Čobo i Damir Mašić.

“Car Edip” je jedna od najznačajnijih antičkih grčka tragedija, prvi put izvedena oko 429. godine p.n.e. Pripada ciklusu triju tebanskih drama, kojem još pripadaju drame “Edip na Kolonu” i “Antigona”.

Dramska predstava “Car Edip” biće realizirana u koprodukciji Narodnog pozorišta Sarajevo i Festivala MESS.

Kreativno rješenje i dizajn plakata potpisuje dizajnerica Sanja Kulenović.