Obala Kulina bana 9 | Blagajna:+387 33 221 682 | almir.boxoffice.nps@gmail.com

Premijera opere “Prodana nevjesta” u punoj sali Narodnog pozorišta Sarajevo

Premijera opere “Prodana nevjesta” u punoj sali Narodnog pozorišta Sarajevo

PREMIJERA OPERE “PRODANA NEVJESTA” U PUNOJ SALI NARODNOG POZORIŠTA SARAJEVO

Premijera opere “Prodana nevjesta” kompozitora Bedricha Smetane, u režiji Jelene Bosančić, pod dirigentskom palicom maestra Josipa Šege, upriličena je večeras u Narodnom pozorištu Sarajevu. Na ovaj način simbolično je obilježena 75. godišnjica sarajevske Opere jer se njen početak veže za ovaj naslov. Rasprodate ulaznice za premijerno izvođenje najboji su pokazatelj koliko je sarajevskoj publici nedostajala opera, a puna sala, smijeh i aplauzi, najbolja su nagrada autorskoj i umjetničkoj ekipi.
Premijeru su ispratile brojne poznate ličnosti iz javnog i kulturnog života. Reprizna izvođenja na repertoaru su u srijedu, 1. 12. i u četvrtak, 2. 12. 2021. u 19:30 sati. Povodom premijere “Prodane nevjeste”, na trgu ispred pozorišta postavljena je izložba.
Stota godišnjica postojanja Narodnog pozorišta Sarajevo obilježava se mnoštvom svečanih događaja. Među njima je i izložba “Theatrum Memoriae: Narodno pozorište Sarajevo (1921–2021)” koja je večeras otvorena na trgu Susan Sontag. Na deset panoa predatavljeno je deset dekada u postojanju najstarije teatarske kuće u BiH.

Autor izložbe je historičar umjetnosti i komparativist iz Sarajeva Igor Vučak.