Obala Kulina bana 9 | Blagajna:+387 33 221 682 | almir.boxoffice.nps@gmail.com

Premijerno izvedena dramska predstava “Car Edip”

Premijerno izvedena dramska predstava “Car Edip”

PREMIJERA PREDSTAVE CAR EDIP: TRAGEDIJA KOJA PLIJENI PAŽNJU PREKO DVA MILENIJA

U Narodnom pozorištu u Sarajevu večeras je premijerno prikazana predstava ‘Car Edip’. Priča o tragediji starogrčkog pisca Sofoklea, već dva i po milenija plijeni pažnju svojom univerzalnom aktualnošću, kompleksnošću odnosa između likova i propitivanjem razloga za ljudsko zlo.

U teškim vremenima za bilo kakvu teatarsku produkciju, dok COVID već dvije godine ograničava interakcije između ljudi, za novo čitanje klasične tragedije zadužen je Diego De Brea, slovenački redatelj odranije poznat sarajevskoj publici.

Dok je Tebom vladala kuga čiji korijeni i uzroci sežu u zlo koje je u neznanju počinio Edip ubivši oca i oženivši sopstenu majku, danas u 21. stoljeću suočavamo se s posljedicama pohlepe, mržnje i zla koje su počinili naši prethodnici i još uvijek čine savremenici. Prorok Tiresije rekao bi – i dalje smo slijepi premda imamo vid.

Glumačka postava koja je ovu dramu iznijela na scenu svedena je na šest protagonista.

Lik glavnog protagoniste, Cara Edipa, tumači mladi glumac Dino Bajrović kojem ovaj angažman predstavlja izazov. Njegova partnerica na sceni je prvakinja drame Mediha Musliović u ulozi Jokaste (majke).

Lik proroka Tiresija tumači Izudin Bajrović, a u podjeli su još i glumci mlađe generacije Damir Čobo, Damir Mašić i Emir Fejzić. Dramaturgiju potpisuje Džejna Hodžić a kostimografiju gost iz Makedonije Blagoj Micevski.

Prva repriza zakazana je 15. januara u 19:30.

Preuzeto sa: Radiosarajevo.ba