Obala Kulina bana 9 | Blagajna:+387 33 221 682 | almir.boxoffice.nps@gmail.com

Premijerno izvedena komična opera “Telefon”

Premijerno izvedena komična opera “Telefon”

PREMIJERNO IZVEDENA KOMIČNA OPERA “TELEFON”

Treća operna premijera u ovoj pozorišnoj sezoni održana je sinoć u Narodnom pozorištu u Sarajevu. Riječ je o operi u jednom činu “Telefon”, rađenoj prema tekstu Đana Karla Menotija, a u režiji beogradskog reditelja Aleksandra Nikolića. Komična opera “Telefon” izvedena je uz pratnju Sarajevske filharmonije, kojom je dirigovao maestro Dario Vučić.

U komičnoj priči, dvoje zaljubljenih – Lucy i Ben, ne mogu ostvariti ljubavnu komunikaciju, jer Lucy bez prestanka priča na telefon.

“Ovo je jedan roller-coster gdje u manje od pola sata imamo sve najbolje od svih opera. imamo genijalnu koloraturnu ariju, gdje sopran može da pokaže svu svoju moć i bezobrazluk i da uživa u tome, zatim ariju gnijeva, baritonovu ariju, dva ljubavna dueta. Sve ono što operna publika obožava ovdje je svedeno na pola sata uzbudljivog i šarmantnog događanja. Zahvaljući kostimografkinji Ati Omerbašić i scenografu Josipu Lovrenoviću, dobili smo vrlo primamljivu vizualizavciju predstave. Opera govori kroz sva scenska sredstava – boju, pokret, ton i verbalno. Imamo odgovornost da tkamo ćilim od tih elemenata. Iako je ova forma relativno kratka, samim tim zahtijeva mnogo veći viruozitet od izvođača. Ono što mogu da kažem za cijeli sarajevski operni ansambl je da je izrazito glumstven” istaknuo je Aleksandar Nikolić, redatelj predstave, u obraćanju na konferenciji za medije uoči premijere.

Premijerno izvođenje publici su upriličili prvakinja Opere NPS, sopranistica Aida Čorbadžić u ulozi Lucy i prvak Opere NPS, bariton Marko Kalajanović u ulozi Bena.

Ovacije, smijeh i neskriveno oduševljenje publike ispratili su premijerno izvođenje opere “Telefon” a noć je bila istinska sinteza umjetnosti, s obzirom da je u drugom dijelu večeri izvedena baletna predstava “Ples sa Mozartom”, u koreografiji Nermine Damian, a povodom Svjetskog dana plesa.