Obala Kulina bana 9 | Blagajna:+387 33 221 682 | almir.boxoffice.nps@gmail.com

Sretan Svjetski dan teatra

Sretan Svjetski dan teatra

SRETAN SVJETSKI DAN TEATRA

Poruku povodom Svjetskog dana teatra, koju je ove godine napisala glumica Helen Mirren, pročitat će bosanskohercegovačka glumica, prvakinja Sarajevskog ratnog teatra, Selma Alispahić.

 

Poruka za Svjetski dan teatra; 27. mart 2021. godine

„Proteklo je razdoblje bilo iznimno teško za izvedbe uživo, a mnogi su se umjetnici, tehničari i teatarski saradnici našli na kušnjama u profesiji koja je ionako ispunjena nesigurnošću.

Možda im je upravo ta uvijek prisutna nesigurnost omogućila da lakše prežive ovu pandemiju oslonivši se na svoju hrabrost i dosjetljivost.

Njihova je mašta u ovim novim okolnostima već pronašla nove domišljate, zabavne i dirljive načine komunikacije, dijelom, naravno, zahvaljujući i internetu.

Ljudska bića jedna drugima pričaju priče otkad su se pojavila na ovom planetu. Ta će prekrasna kultura teatra opstati dok god budemo živi.

Kreativni nagoni pisaca, dizajnera, plesača, pjevača, glumaca, muzičara i redatelja nikad neće biti ugušeni, a u bliskoj budućnosti opet će procvati, ispunjeni novom energijom i novim razumijevanjem svijeta koji svi zajedno dijelimo.
Jedva čekam!“

Helen MIRREN, Ujedinjeno Kraljevstvo
Teatarska, televizijska i filmska glumica