Obala Kulina bana 9 | Blagajna:+387 33 221 682 | almir.boxoffice.nps@gmail.com

Sjajan uspjeh članova Opere NPS

Sjajan uspjeh članova Opere NPS

Solisti Opere NPS Ivan Šarić i Amir Saračević otvaraju 65. Splitsko ljeto

Vijest o još jednom regionalnom uspjehu za soliste sarajevske Opere stiže iz Splita: Tenor Amir Saračević i bas-bariton Ivana Šarić , odabrani su kao solisti u novoj ambijentalnoj produkciji opere Rigoletto, Giuseppea Verdija, kojom će se otvoriti festival Splitsko ljeto, na Peristilu, u nedjelju 14. jula. Saračević pjeva ulogu Vojvode od Mantove, dok je uloga Monteronea povjerena je bas-baritonu Ivanu Šariću.

Velika je čast za sarajevske pjevače sudjelovati u ovoj međunarodnoj produkciji, a još je važnije reći da ovo nije prvi put:

„Na poziv HNK Split 2015. godine radio sam operu Carmen sa ulogom Eskamila, a iste godine sam dobio poziv za ulogu Abimelecha u operi Samson i Dalila, što je bio moj prvi nastup na festivalu Splitsko ljeto. Ujedno, to je bilo i prvi put da na gostovanju u istoj predstavi pjevam s ocem, Ivicom Šarićem, koji je također u toj predstavi pjevao Starog Izraelca. Narednu godinu je pozvan i moj brat Leonardo, te je nastupio kao Egipatski kralj u operi Aida koja se decenijama izvodi na kultnoj festivalskoj sceni, splitskog Peristila” rekao je za Radiosarajevo.ba Ivan Šarić, koji je trenutno u Splitu na svakodnevnim probama.

“Ove godine je kuriozitet da je Leo nastupio na otvorenju Ljubljanskog festivala, a ja na otvorenju festivala Splitsko ljeto. Ljetni festivali su svugdje u svijetu vrlo atraktivni pa je samim time i prestižno sudjelovati na njima, tako da sam sretan zbog toga“, kazao je u izjavi za Radiosarajevo.ba Ivan Šarić.
Autorski tim, kako za Aidu, tako i za Rigoletto, provjereno je dobar – karizmatični dirigent Ivo Lipanović, a režiju potpisuje maštoviti Dražen Siriščević.

U posljednjem trenutku, odluka o glavnoj muškoj ulozi u Rigolettu je izmijenjena, i ona je dodijeljena sarajevskom solisti Amiru Saračeviću, “pred kojim je svjetska karijera” – najavio je na konferenciji za medije dirigent Ivo Lipanović.

U naslovnoj ulozi nastupit će bariton Elia Fabbian, ulogu Gilde tumačit će sopranistica Elena Mosuc, Sparafucile bas Ivica Čikeš, a Maddalena mezzosopranistica Terezija Kusanović, uz Orkestar i Hor Hrvatskog narodnog kazališta Split te solisti.

Osim premijerne, predviđena je još jedna izvedba 17. jula.

 

Leonardo Šarić zablistao u spektakularnoj operi Aida pred 6000 ljudi

Za uspješnog solistu sarajevske Opere, basa Leonarda Šarića, ljetna sezona donijela je značajan regionalni uspjeh. U spektakularnoj izvedbi Verdijeve opera Aida, kojom je otvoren 67. po redu Ljetni festival Ljubljana, Leonardo Šarić sjajno je otpjevao ulogu kralja Egipta.

Uprizorenje slavne opere ostat će zapamćeno dugo među pubikom u slovenačkoj prijestolnici. Preko 400 učesnika bilo je na sceni, a izvedbu je na Kongresnom trgu u Ljubljani pratilo oko 6000 posjetilaca.

U spektaklu su sudjelovala dva orestra – Slovenska filharmonija i Orkestar Vojske Slovenije; akademski hor, djeca, balet, a na sceni su se u jednom trenutku pojavili i konjanici koji su jahali 11 čistokrvnih lipicanera.

U režiji Dražena Siriščevića, a pod dirigentskom palicom Ive Lipanovića, uz Leonarda Šarića na sceni su zablistali i drugi svjetski poznati solisti: Rossana Rinaldi kao egipatska princeza Amneris, Susanna Branchini kao Aida, Walter Fraccaro kao egipatski vojskoviđa Radames, Ivica Čikeš kao svećenik Ramfis i Giorgio Surian kao etiopski kralj Amonasro.

Aidu u istom ovom sastavu izveli smo prije dvije godine na Splitskom ljetu na Peristilu, ali je ovaj put u Ljubljani predstava je imala više izvođača i veće gabarite. Za mene je divno iskustvo biti dio ovako velikog projekta, raditi sa vrhunskim imenima. Prošle godine, kada smo na Festivalu Ljubljana izvodili Hasanaginicu, zaželio sam ponovo doći pred slovenačku publiku i želja mi se ostvarila”, kaže u izjavi za Radiosarajevo.ba Leonardo Šarić.

Slovenski mediji pohvalili su ovaj događaj, a operni kritičar Marjan Zlobec posebno je pohvalio Šarićevu izvedbu ali i pojavu na sceni. Poznati sarajevski bas podijelio je s nama fotografije iz svog ličnog foto albuma, na kojima se vidi impozantna scenografija, efektan zlatni kostim i upečatljiva pozicija na sceni za egipatskog kralja.

preuzeto sa: radiosarajevo.ba;