Obala Kulina bana 9 | Blagajna:+387 33 221 682 | almir.boxoffice.nps@gmail.com

Sjećanje na doajena bosanskohercegovačkog glumišta Vladu Jokanovića

Sjećanje na doajena bosanskohercegovačkog glumišta Vladu Jokanovića

Sjećanje na doajena bosanskohercegovačkog glumišta Vladu Jokanovića 

(1929 – 2014)

Ostvario je uloge u svim bosanskohercegovačkim pozorištima, a u Narodnom pozorištu Sarajevo bio je u angažmanu od 1957. godine.

Dobitnik je Šestoaprilske nagrade grada Sarajeva, mnogobrojnih teatarskih nagrada i više puta proglašavan najboljim glumcem pozorišnih festivala.

Jokanovićev životni i profesionalni put ispunjen je nizom značajnih uloga, na scenama bh. pozorišta, filmu, u televizijskim i radijskim dramskim programima i poetskim recitalima. Sofokle, Shakespeare, Moliere,Tolstoj, Gogolj, Čehov, Dima, Miller, Brecht, Kafka, Adamov, Osborne, Shaw, Ibsen, Strindberg, O’Neill, Bulgakov, Bond, Držić, Krleža, Kočić, Nušić, Selimović, Sterija, Kiš, Čolaković, Sidran, Vešović i mnogi drugi pisci uplovljavali su u scenski život Vladimira Jokanovića i iz njihove literature iznicale su uloge za pamćenje – Hamlet, Horacije, Dorante, Dr. Stockman, James Tyrone, Stari violinist, Polonije, Smith, Avdaga, Šehaga, Alonso, Starac, Macduff, Mrgud, Gospodin…Strast se ne može odvojiti od teatarske umjetnosti…

“Teatra bez strasti ne može biti! Ali, nije strast jedina bitna u teatru… Teatra nema bez profesionalnosti…“ – govorio je Vlado – glumac, prijatelj, kolega bez kojeg teatar na Obali više nikada neće biti isti…”.