Obala Kulina bana 9 | Blagajna:+387 33 221 682 | almir.boxoffice.nps@gmail.com

Sjećanje na Sanelu Redžepagić – opernu divu koja nas je prerano napustila

Sjećanje na Sanelu Redžepagić – opernu divu koja nas je prerano napustila

Sjećanje na Sanelu Redžepagić – opernu divu koja nas je prerano napustila

Talentirana, obrazovana i karizmatična pjevačica toplog mezzosoprana bila je na putu da postane primadona sarajevske Opere. Ali opaka bolest bila je neumoljiva.

Na dan 3. jula 2008. godine, u svojoj 37. godini života, preminula je Sanela Redžepagić, solo pjevačica koja je ostala zapamćena kao jedan od najboljih mezzosoprana koje smo imali u BiH.

Školovanje u klasama vrhunskih profesora u BiH i okruženju, učinilo je Sanelu Redžepagić pjevačicom koja je svoju karijeru gradila na čvrstim i stabilnim osnovama i s jasnom perspektivom.

Ova rođena Zeničanka, je od 1992 – 1997 godine, bila je članica ansambla Opere u Ljubljani, gdje je, između ostalog, ostvarila uloge: Kraljice (Adamič-Sneguljčica), Mercedes (Bizet-Carmen), Flore (Verdi-La Traviata), Karolke (Jančerk-Jenufa), Fenene (Verdi-Nabucco), Pauline i Maše (Čajkovski-Pikova dama).

Pjevala je i na brojnim koncertima, a jedan od najznačajnijih nastupa ostvarila prilikom dolaska Pape Ivana Pavla 2. u Ljubljanu. Surađivala je s orkestrom Sarajevske filharmonije, te sa orkestrom Haydn iz Italije. Bila je stipendistica Istočno-evropskog teatra namijenjenog za mlade talentirane operske pjevačice, a profesionalno se usavršavala i kod prof. Olivere Miljaković u Beču. Nastupaila je u New Yorku na koncertu posvećenom Srebrenici, a uloga po kokoj je ostala zapamćena je u savremenoj operi Srebreničanke, kompozitora Ivana Čavlovića, na sceni Narodnog pozorišta u Sarajevu.

Do posljednjeg dana, nadajući se izliječenju, uvježbavala je ulogu Carmen za istoimeni Bizetovu operu, ali njen izlazak na scenu se, nažalost, nije ostvario. Preminula je u Milanu, gdje je bila na liječenju.

Njen odlazak kolege i poštovaoci primili su s nevjericom. U pamćenju je ostao njen topao i voluminozan glas, ubjedljiva scenska pojava, precizna intonacija i nezaboravne plave oči.
www.radiosarajevo.ba