Obala Kulina bana 9 | Blagajna:+387 33 221 682 | almir.boxoffice.nps@gmail.com

Sutra na sceni NPS: Komična opera “Prodana nevjesta”

Sutra na sceni NPS: Komična opera “Prodana nevjesta”

SUTRA NA SCENI NPS: KOMIČNA OPERA PRODANA NEVJESTA

U utorak, 31. maja 2022. godine sa početkom u 19:30 sati, na sceni Narodnog pozorišta bit će izvedena komična opera u tri čina „Prodana nesvjesta“ kompozitora Bedřicha Smetane, u režiji Jelene Bosančić, uz pratnju Sarajevske filharmonije kojom će dirigovati maestro Josip Šego.

Uloge će ostvariti: Erol Ramadanović, Zana Staniškovska, Adema Pljevljak Krehić, Latif Močević, Amila Ravkić, Ileš Bečei, Amir Saračević, Denis Isaković, Jasmin Bašić, Aida Čorbadžić i Dejan Kajević.

U predstavi učestvuju hor Opere Narodnog pozorišta Sarajevo, glumci i gimnastičari.

„Prodana nevjesta komična je opera u tri čina, koja je čest gost glazbenog repertoara europskih kazališta. Smetana se prihvatio libreta Karela Sabine i nastala je snažna narodna opera s jednostavnim tipiziranim likovima. Tradicija skupnog pučkog muziciranja i radost igre traje od uvodnog takta do finala. Iako prepuna elemenata češkog folklora zahtijeva jedno modernije čitanje. Radnja kao da pripada nekoj od filmskih formi (sitcom, sapunica…) koje kad gledamo znamo tko je dobar, a tko loš, te kako će se sve završiti. Sve je na neki način unaprijed određeno, predestinirano. Scenografija je filmski set tj. predimenzionirana filmska klapna koja dominira scenom, te nam pruža razne mogućnosti tumačenja prostora. Pojedini dijelovi opere snimaju se uživo, te publika biva uvučena u ambijent kino dvorane. Likovi su vješte komične bravure koje se nađu u zapletima šekspirijanskog tipa.“ (Jelena Bosančić)