Obala Kulina bana 9 | Blagajna:+387 33 221 682 | almir.boxoffice.nps@gmail.com

MAK ČENGIĆ, glumac

Mak Čengić je diplomirani glumac rođen u Kopenhagenu, u Danskoj, 26. marta 1994. godine. U Sarajevu je diplomirao glumu u klasi profesora Senada Bašića, sa predstavom “Muška stvar”. U periodu od 2019. do 2020. godine bio je zaposlen kao pripravnik u Narodnom pozorištu u Sarajevu.

Ostvario je uloge u predstavama: “Antigona 2000 godina poslije” (Lenka Udovički), “Prosjačka opera” (Kokan Mladenović), “Annie” mjuzikl (Rijad Ljutović), “Flashdance” mjuzikl (Rijad Ljutović), “Dame biraju” (Admir Glamočak), “The 25 th Annual Putnam County Spelling Bee” mjuzikl (Aaron Thielen), “Pobuna Kotorskih mornata” (Diego DeBrea), “Tre Sorelle” (Zoran Rakočević), “Snijeg” (Dino Mustafić), “Balkan boys” (Siniša Evtimov), “Dogville” (Lajla Kaičkija), “Ljepotica i Zvijer” (Adis Bakrač), “Vođa” (Admir Glamočak), “Hoćemol’ više” (Admir Glamočak), “Triptih” (Sabrina Begović), “To nikad nigdje nije bilo” (Dino Mustafić), “Protekcija” (Kokan Mladenović).

Tokom godina angažovan je kao vanjski saradnik i mentor na predmetu Pokret, na Akademiji scenskih umjetnosti Sarajevo, gdje svoje vještine i znanje prenosi na svoje mlađe kolege, nove generacije glumaca i glumica. Pored akademskih i pozorišnih angažmana, svoje glumačko umijeće koristi i u radu sa djecom i odraslim osobama putem kreiranja interaktivnih radionica i predstava i u radu sa osobama koje pate od različitih oblika demencije (drama terapija i okupaciona terapija).

Trenutno je član ansambla Drame Narodnog pozorišta Sarajevo.