Obala Kulina bana 9 | Blagajna:+387 33 221 682 | almir.boxoffice.nps@gmail.com

RIAD LJUTOVIĆ, glumac
Glumu diplomirao na Akademiji scenskih umjetnosti u Sarajevu (1997) uz paralelni studij kiparstva na ALU. Završio Baletski studio pri Narodnom pozorištu Sarajevo, u klasi Zlatka Mikulića.

Glumački je debitirao ratne 1993. kao Mirabel u “Zidu”, na sceni Kamernog teatra ’55, gdje će potom odigrati još niz značajnih rola. Prvi profesionalni angažman (1997-1998) imao je u HNK “Ivan pl. Zajc” u Rijeci.
U Narodnom pozorištu Sarajevo, gdje je uposlen, ostvario je uloge u predstavama: “Ajax”, “San ljetne noći”, “Hamlet”, “Dantonova smrt”, “Orlando Furioso”, “Luda lova”, “Nathan Mudri”, “Ptičice”, “Tvrđava”, “Svila”, “Soba”, “Legenda o Ali-paši”, “Omer-paša Latas” , “Jedan čovjek i jedna žena”, “Višnjik”, “Rodoljupci”, “Prvi put s ocem na izbore”, “Pomračenje” (autorski projekt), “Caligula”, “Građanin plemić”, “Omer i Merima”, “Richard III”, “Hamlet u selu Mrduša Donja ili Hamlet zna što narod ne zna”, “Zločin na kozijem otoku”, “Skupština”, “Jedan čovijek dva šefa”, “Divlje meso”, “Prosjačka opera”, balet “Palčica” (Narator), “Hrvatska rapsodija”, “Sedam dana kasnije”, “Snijeg”… Ljutović je svoju prvu koreografiju uradio za predstavu “Alifakovac”, a predstava je u cjelini nagrađena Specijalnom nagradom u Cividaleu (Italija). Realizovao i samostalne autorske projekte: “Pomračenje” i “Moje drugo ja”. Režirao mjuzikle “Annie” i “Flashdance”. Angažovan je i u dječijim predstavama kao reditelj: “Tajna zlatnog Sunca”, “Čudovište iz pozorišta i lutkarova djeca”, “Lakonoga u Čarobnoj šumi”, “Mravko Travko”.
Dobitnik je Nagrade publike za predstavu “Hadžera” koju je režirao za CKM u Travniku.


ŠEMA SALE

Narodno pozorište Sarajevo
Obala Kulina bana 9
71 000 Sarajevo
Bosna i Hercegovina
Centrala: +387 33 665 959
e-mail: ureddirektora@nps.ba

Repertoar drame

Pogledajte listu predstava drame