Obala Kulina bana 9 | Blagajna:+387 33 221 682 | almir.boxoffice.nps@gmail.com

U NP Tuzla u okviru “Tuzlanskih pozorišnih dana 2019” uspješno izvedena predstava “Kralj Lear”

U NP Tuzla u okviru “Tuzlanskih pozorišnih dana 2019” uspješno izvedena predstava “Kralj Lear”

U NARODNOM POZORIŠTU TUZLA U OKVIRU “TUZLANSKIH POZORIŠNIH DANA 2019” USPJEŠNO IZVEDENA PREDSTAVA “KRALJ LEAR”

Večeras je u punoj sali Narodnog pozorišta Tuzla, u okviru “Tuzlanskih pozorišnih dana 2019” izvedeno jedno od najljepših djela svjetske klasične literature Šekspirov „Kralj Lear“ u režiji uvaženog i uglednog slovenačkog reditelja Diega de Breae. Predstava je nastala u koporodukciji Narodnog pozorišta Sarajevo i Scene MESS.

“Kralj Lear” istražuje ljudsko putovanje kroz tamu i ponor smrti. Silazak je pun straha, nesigurnosti i nemoći. Naime, sudar sa smrću nije prepušten slobodnoj ljudskoj volji. Learov odlazak u svijet smrtne tame još je bolniji i tragičniji zbog njegovog rastrzanog srca i pomračenog uma. Nekadašnji Bog na Zemlji, sada duboko poniženi obični smrtnik, na zalasku svog života pokušava da spozna istinu koja će ga sunovratiti u krajnju propast. Razarajuća bol saznanja da je bio prevaren i izigran gura ga u lavirint patnje koja ga pogađa neljudskom snagom i moći. Onaj koji je bio sve, sada je ništa. Sve je to kazna života na čijem kraju Lear, kada već nije mogao ranije, preuzima svu patnju na sebe da bi se preko nje očistio. Learov odlazak je pravi danse macabre koji ga lišava svega. Zemlja je postala grobnica, neka neko dozove sunce!

Publika u Tuzli je uz prvaka Drame Narodnog pozorišta Sarajevo Izudina Bajrovića, koji je utjelovio ulogu Kralja Leara, za koju je dva puta osvojio nagradu za najboljeg glumca, imala priliku uživati u vrsnoj igri Sanele Pepeljak, Medihe Musliović, Slavena Vidaka, Vedrana Đekića i Elme Juković.