Obala Kulina bana 9 | Blagajna:+387 33 221 682 | almir.boxoffice.nps@gmail.com

U povodu obilježavanja sjećanja na genocid u Srebrenici upriličen specijalni scensko-muzički prikaz pod nazivom “Sjećanje na 8372”

U povodu obilježavanja sjećanja na genocid u Srebrenici upriličen specijalni scensko-muzički prikaz pod nazivom “Sjećanje na 8372”

U POVODU OBILJEŽAVANJA SJEĆANJA NA GENOCID U SREBRENICI UPRILIČEN SPECIJALNI SCENSKO-MUZIČKI PRIKAZ POD NAZIVOM SJEĆANJE NA 8372

U sklopu programa postavljana je izložba “Potočarske sjene” autora Velije Hasanbegovića.

Na pozorišnom trgu „Susan Sontag“ članovi dramskog ansambla čitali su poeziju raznih autora poput Nihada Ćatića, Seada Begovića, Mehmeda Pargana, Edine Cikotić, Šejle Šehabović, Faruka Šehića, Marka Vešovića, Mileta Stojića i drugih,.djelove „Srebreničkog inferna“ autora Džemaludina Latića, „Razglednice iz groba“ Emira Suljagića, te svjedočenja preživjelih ljudi iz Srebrenice.

U 20:30 sati, dio baletnog ansambla izveo je scensko-muzički prikaz „Srebrenički inferno“, kompozitora Đele Jusića, za koji tekstove potpisuje Džemaludin Latić, u koreografiji i režiji Belme Čečo Bakrač, pripremljen na muziku istoimenog oratorija.

Kompozicije na violončelu izvela je Belma Alić.

Narodno pozorište Sarajevo je sa svojim programom i umjetnicima učestvovalo u programu Međunarodne konferencije “Heroine Srebrenice” kao i Komemoraciji obilježavanja genocida u Srebrenici 10. i 11. jula.

Foto: Velija Hasanbegović