Obala Kulina bana 9 | Blagajna:+387 33 221 682 | almir.boxoffice.nps@gmail.com

U toku su pripreme za premijeru opere “Prodana nevjesta”

U toku su pripreme za premijeru opere “Prodana nevjesta”

U TOKU SU PRIPREME ZA PREMIJERU OPERE PRODANA NEVJESTA

Solisti i hor Opere Narodnog pozorišta Sarajevo zajedno sa Sarajevskom filharmonijom, intenzivno rade na pripremi operne predstave “Prodana nevjesta” kompozitora Bedřicha Smetane, koja će 30. novembra 2021. premijerno biti prikazana na sceni Narodnog pozorišta Sarajevo.  Režiju potpisuje Jelena Bosančić,  a dirigent je maestro Josip Šego. Za naslov ove komične opere u tri čina, veže se i sam početak rada sarajevske Opere.

„Prodana nevjesta“ Bedřicha Smetane premijerno je postavljena 9. novembra 1946. godine, tim datumom službeno je počeo rad sarajevske Opere, koja će ujedno obilježiti 75 godina postojanja. Među prvim dirigentima sarajevske Opere bio je Konstantin Bernhard, a u paru sa Oskarom Danonom dirigovao je „Prodanom nevjestom“. Režiser je bio Rudolf Ertl, koreograf Eduard Venier a scenograf Roman Petrović.

Nakon premijere iz 1946. godine, “Prodana nevjesta” je postavljana još tri puta na sceni Narodnog pozorišta (14. 6. 1961., 25. 5. 1974. i 7. 1. 1984. godine).

Podsjećamo,  25. oktobra  je obilježen Svjetski dan opere, a dirigent sarajevske Opere, Dario Vučić rekao je kako je upravo 75. godišnjica dokaz da opera ima svoje mjesto u Bosni i Hercegovini, te istakao kako je to jedna od najstarijih institucija muzičke kulture u našoj zemlji koja je uvijek imala svoje velikane koji su je proslavili  kao djelo ali i kao kuću iz koje su potekli. Za sarajevsku Operu vežu se velika imena poput Ljiljane Molnar-Talajić, Gerdtrude Munitić, Ivice Šarića, Amile Bakšić, Radmile Smiljanić i drugi velikani opere.