Obala Kulina bana 9 | Blagajna:+387 33 221 682 | almir.boxoffice.nps@gmail.com

Večeras “Balkanika” i balet “Alisa u zemlji čuda”

Večeras “Balkanika” i balet “Alisa u zemlji čuda”

VEČERAS “BALKANIKA” I BALET “ALISA U ZEMLJI ČUDA”

Narodno pozorište Sarajevo 9. maja ove godine s početkom u 19:00 sati, putem zvaničnog YouTube kanala emitovat će video projekat “Balkanika” koreografkinje Narodnog pozorišta Sarajevo, Belme Čečo Bakrač koji ujedinjuje igrače na regionalnom nivou. Za cilj ima pokazati kako baletna umjetnost ne poznaje granice ni prepreke. Baletni jezik je univerzalan, pun ljubavi i solidarnosti.

– Na Dan pobjede nad fašizmom, a u vremenu borbe koju vodi cijeli svijet, šaljemo poruku ljubavi i podrške na sebi svojstven plesni način. Budite sa nama večeras u 19:00 sati – poručila je koreografkinja NPS, Belma Čečo Bakrač.

Nakon video projekta “Balkanika” uslijedit će emitovanje baletne predstave “Alisa u zemlji čuda„ u koreografiji Aleksandra Ilića, na muziku Darje Janošević, kostimografiju je potpisala Neira Sinanbašić i Melisa Musić, scenografiju Vedran Hrustanovića, kojem je asistirala Katarina Stojković.
U predstavi igraju solisti i ansambl Balet NPS.

Reprizu baleta možete pogledati u nedelju 10. maja u 13:00 sati.

Naslov „Alisa u zemlji čuda“ obećava čudesno putovanje kroz snove, dopuštajući nam da se prepustimo mašti u neobičnom svijetu u kojem vlada zakon iracionalnog, gdje možemo doživjeti događaje u kojima iskušavamo svoje želje, stremljenja i prevazilazimo prepreke.
Lewis Carroll je čudesnom moći svoje mašte, humorom, izvrnutom naopačke logikom postavio jednačinu: da li je 2 plus 2 uvijek i nepobitno 4.

Kao profesor matematike i logike, kao rasni pisac, zna da ni u šta ne treba sumnjati nepogovorno jer u matematičkoj teoriji 2 plus 2 ne moraju uvijek biti 4, kao što se dvije paralelne prave susreću i sijeku negdje u beskraju. Vjerujte u snove, maštajte, a prije svega živite, to je skrivena ideja ove igrarije za djecu i odrasle.
Vjerujte i snovi i java nekad i negdje susreću se i spoje.