Obala Kulina bana 9 | Blagajna:+387 33 221 682 | almir.boxoffice.nps@gmail.com

Večeras na sceni NPS dramska predstava “Gazi Husrev-beže ili: Bukagije”

Večeras na sceni NPS dramska predstava “Gazi Husrev-beže ili: Bukagije”

VEČERAS NA SCENI NPS DRAMSKA PREDSTAVA “GAZI HUSREV-BEŽE ILI: BUKAGIJE”

U utorak, 19. 4. 2022. u 19:30 sati, na sceni Narodnog pozorišta Sarajevo bit će izvedena dramska predstava „Gazi Husrev–beže ili: Bukagije“ rađena prema tekstu Džemaludina Latića, u režijskoj postavci Tanje Miletić-Oručević. Adaptaciju teksta i dramaturgiju potpisuje Hasan Džafić.

U predstavi igraju: Aldin Omerović, Aleksandar Seksan, Hasija Borić-Stojić, Ermin Sijamija, Emir Fejzić, Vedran Đekić, Merima Lepić-Redžepović, Ejla Bavčić, Helena Vuković, Mehemd Porča, Damir Kustura, Riad Ljutović, Alen Muratović, Nerman Mahmutović i Davor Sabo.

Iz samog naslova komada jasno je da su u njemu tematizirani događaji iz života Gazi Husrev-bega, plemića bosanskohercegovačkog porijekla, koji je, uz dva kraća prekida, bio namjesnik otomanske imperije u Bosni u periodu od 1521. do 1541. godine, čovjeka koji je bio izuzetan vojni strateg, i koji je, po mišljenju stručnjaka, jedan od najznačajnijih bosanskih vladara, ktitor i neimar koji je bitno uticao na sveukupni razvoj Bosne i Hercegovine, a naročito grada Sarajeva.

Radno vrijeme blagajne svakim radnim danom od 9:00 do 15:00 sati.
Na dan izvođenja predstave u dva termina od 9:00-11:30 i 15:30-19:30 sati.