Obala Kulina bana 9 | Blagajna:+387 33 221 682 | almir.boxoffice.nps@gmail.com

Za kraj februara Pamukov “Snijeg” i Brechtov “Kavkaski krug kredom” na sceni Narodnog pozorišta Sarajevo

Za kraj februara Pamukov “Snijeg” i Brechtov “Kavkaski krug kredom” na sceni Narodnog pozorišta Sarajevo

ZA KRAJ FEBRUARA PAMUKOV SNIJEG I BRECHTOV KAVKASKI KRUG KREDOM NA SCENI NARODNOG POZORIŠTA SARAJEVO

Dramska predstava “Snijeg” bit će titlovana na engleski jezik

Dramska predstava “Snijeg”, rađena po motivima istoimenog romana nobelovca Orhana Pamuka u režijskoj postavci Dine Mustafića, bit će izvedena u četvrtak, 24. 2. 2022. godine u 19:30 sati na sceni Narodnog pozorišta Sarajevo. Adaptaciju teksta i dramaturgiju potpisuju Bojana Vidosavljević i Emina Omerović.

U predstavi igraju: Aleksandar Seksan ,Amra Kapidžić, Ermin Sijamija, Amila Terzimehić, Mirvad Kurić, Vedrana Božinović, Mirsad Tuka, Jasna Diklić, Kaća Dorić, Vedran Đekić, Aldin Omerović, Semir Krivić, Mak Čengić, Irfan Ribić, Milan Pavlović, Nerman Mahmutović, Riad Ljutović, Merima Lepić-Redžepović, Mona Muratović, Belma Salkunić, Marijana Marić, Paula Grubešić-Mateescu, Hariz Šabanović, Jesenko Matković, Ileś Bečei, Alisa Čajić-Drmač, Adnan Hasković.

Orhan Pamuk svoj roman smješta u pogranični grad Kars na sjeveroistoku Turske, u tri dana i noći, kada je snijeg blokirao ceste i spriječio svaki ulazak ili mogući bijeg iz začaranog mjesta. Vremenske neprilike stvorile su savršene uslove za jednu pozorišnu revoluciju i vojni udar, odgodu izbora i suočavanje s pojavom samoubistva žena – „tri dana u kojima će se Kars kuhati u vlastitoj kaši“. Sa snježnim padavinama u grad dolazi i Ka, turski pjesnik koji živi u izganstvu u Njemačkoj, a koji se u Tursku vraća radi majčine smrti, ali i vijesti da se Svila, njegova ljubav iz mladosti, razvela i da sada živi u Karsu. U nepunih 72 sata, Ka će otkriti ljubav, savršenu simetriju i Allaha, ali i steći smrtne neprijatelje. Ka, prozapadni intelektualac, ali i samotnjak u egzilu i pjesnik bez inspiracije, naći će se na raskršću između radikalnog islama i sekularizma, između duhovnosti i strasti, između spletki i patnji, Istoka i Zapada.

Dramska predstava “Snijeg” bit će titlovana na engleski jezik.

Višestruko nagrađivana predstava “Kavkaski krug kredom” rađena po tekstu Bertolta Brechta, u režiji Paola Magellija bit će izvedena u petak, 25. 2. 2022. godine na sceni Narodnog pozorišta Sarajevo sa početkom u 19:30 sati. Adaptaciju teksta i dramaturgiju potpisuje Željka Udovičić Pleština.

U predstavi igraju: Maja Izetbegović, Ermin Bravo, Ejla Bavčić Tarakčija, Ermin Sijamija, Dino Bajrović, Aldin Omerović, Vedrana Božinović, Mediha Musliović, Amra Kapidžić, Vedran Đekić, Miodrag Miki Trifunov, Merima Lepić-Redžepović, Dino Sarija, Nerman Mahmutović, Toni Toplan kao muzičar.

“Kavkaski krug kredom” jedan je od zadnjih, ali i jedan od najintrigantnijih komada Bertolta Brechta (1898 -1956), dramatičara drugačijeg, pjesnika različitog, pripovjedača, režisera i teoretičara koji je pokrenuo i epski teatar, tog vražjeg pacifista koji je svojim kritičkim, društveno angažiranim djelom revolucionirao kazalište. Hrabrost izričaja, snaga eksperimenta i strastvenost angažmana osigurala mu je ne samo poziciju najistaknutijeg njemačkog dramatičara 20. stoljeća čija riječ jednakom snagom i danas odjekuje s pozornica iščitavajući nemilosrdno istinu o svijetu i vremenu, već i neosporan utjecaj na suvremenu europsku dramu.

Paolo Magelli rođen je u Pratu, u središtu Toscane. Profesionalni teatarski put započinje kao asistent Giorgija Strehlera, a potom kao mlad reditelj zajedno s Robertom Benignijem i Pamelom Villoresi osniva trupu Teatro studio del Teatro Metastasio. Režirao više od 170 pozorišnih predstava na scenama Njemačke, Italije, Mađarske, Francuske, Venecuele, Meksika, Švajcarske, Kolumbije, Belgije, Izraela, Slovenije, Srbije, Makedonije, Crne Gore, Hrvatske.

Predstava je rađena u koprodukciji Narodnog pozorišta Sarajevo i Festivala MESS.

Predstave će biti izvedene u skladu sa propisanim higijensko-epidemiološkim mjerama.

Rezervaciju ulaznica možete izvršiti putem e-maila: boxoffice.nps@gmail.com ili putem web stranice: www.nps.ba.


Radno vrijeme blagajne svakim radnim danom od 9:00 do 15:00 sati.

Na dan izvođenja predstave u dva termina od 9:00 – 11:30 i 15:30 – 19:30 sati.